Factorisation MCQ Questions for Class 8 Math’s Chapter 14 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which of the following is quotient obtained on dividing –18 xyz² by –3 xz?

(A) 6 yz
(B) –6 yz
(C) 6 xy2
(D)6 xy


Q2. Factorise: x²+xy+ 8x+ 8y

(A) (x + 8) (x + y)
(B) (x + y)
(C) (x + 8)
(D)(x + 9) (x – y)


Q3. The factorisation of 12a²b + 15ab² is

(A) 3ab (4a + 5b)
(B) 3a²b (4a + 5b)
(C) 3ab² (4a + 5b)
(D)3a²b² (4a + 5b).


Q4. The common factor 12y and 30 is

(A) 6
(B) 12
(C) 30
(D)6y.


Q5. Divide as directed: 26xy (x + 5) (y – 4) ÷ 13x (y – 4)

(A) 2y (x + 5)
(B) (x + 5)
(C) 2y
(D)None of these


Q6. The factorisation of 10x² – 18x³ + 14x4 is

(A) 2x³ (7x² – 9x + 5)
(B) 2x (7x² – 9x + 5)
(C) 2x² (7x² – 9x + 5)
(D)2(7x² – 9x + 5)


Q7. Factorize x² + 8x + 12

(A) (x + 2)(x + 6)
(B) (x + 3)(x + 4)
(C) 3x + 12
(D)3x – 12


Q8. Find the common factors of 2y, 22xy.

(A) 2y
(B) 2
(C) 22
(D)y


Q9. Which of the following is the common factor of 21 x²y and 35 xy²?

(A) 7
(B) xy
(C) 7 xy
(D)none of these


Q10. Which of the following is quotient obtained on dividing –18 xyz² by –3 xz?

(A) 6 yz
(B) –6 yz
(C) 6 xy2
(D)6 xy


Q11. The common factor of 6a³b4c², 21a²b and 15a³ is

(A) 3a²
(B) 3a³
(C) 6a³
(D)6a²


Q12. The common factor of x³y² and x4y is

(A) x4³y²
(B) x4y
(C) x³y²
(D)x³y.


Q13. Choose the factors of 15x²−26x+8 from the following.

(A) (3x−4),(5x+2)
(B) (3x−4),(5x−2)
(C) (3x+4),(5x−2)
(D)(3x+4),(5x+2)


Q14. The common factor of 6a²b4c², 21a²b and 15a³ is

(A) 3a³
(B) 6a³
(C) 6a²
(D)3a²


Q15. Amrit and Pankaj expanded (x−5)². Amrit’s answer is x²−25 and Pankaj’s answer is x²−10x+25. Which is correct?

(A) Amrit’s answer is correct.
(B) Pankaj’s answer is wrong.
(C) Both got correct answer.
(D)Pankaj’s answer is correct..


Q16. The factorisation of x²yz + xy²z + xyz² is

(A) xyz(x + y + z)
(B) x²yz (x + y + z)
(C) xy²z (x + y + z)
(D)xyz² (x + y + z)


Q17. How many factors does (x9−x) have?

(A) 5
(B) 4
(C) 2
(D)9


Q18. Divide as directed: 52pqr (p + q) (q + r) (r + p) ÷104pq (q + r) (r + p)

(A) r(p+q)
(B) 1/2 r(p+q)
(C) 1/2
(D)none of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(A)
3(A)
4(A)
5(A)
6(C)
7(A)
8(A)
9(C)
10(A)
11(A)
12(D)
13(B)
14(D)
15(D)
16(A)
17(A)
18(B)

Leave a Comment