Federalism MCQ Questions for Class 10 Social Science Chapter 2 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers Part:- Civics


Q1. Which of the following is not an example of ‘holding together’ federations?

(A) India
(B) Spain
(C) Belgium
(D) Switzerland


Q2. Which of the following countries is an example of “coming together federation”?

(A) U.S.A
(B) India
(C) Spain
(D) Belgium


Q3. The creation of Linguistic States was the first and a major test for:

(A) Federal government in India
(B) Peace in India
(C) Democratic politics in our country
(D) None of the above


Q4. Which of the following does not form the basis of distribution of power in Indian Federal system ?

(A) Union list
(B) State list
(C) Parliamentary list
(D) Concurrent list.


Q5. Holding together federations are not found in

(A) India
(B) Spain
(C) Belgium
(D) Australia


Q6. At least one-third of all positions are reserved for:

(а) Men
(B) Women
(C) Children
(D) Schedules Tribes


Q7. Some states were created not on the basis of language but to recognize differences based on:

(A) Culture
(B) Ethnicity
(C) Geography
(D) All the above


Q8. In India’s federal system, the state governments have the power to legislate on all those subjects which are included in the:

(A) Union list
(B) State list
(C) Concurrent list
(D) Residuary subjects


Q9. Which is not a key feature of Federation ?

(A) A written Constitution
(B) judiciary
(C) Division of powers
(D) Centralization of powers.


Q10. How many scheduled languages are recognized by the constitution?

(A) Besides Hindus, there are 18 scheduled, languages.
(B) Besides Hindi, there are 21 scheduled languages.
(C) Besides Hindi there are 22 scheduled languages.
(D) Besides Hindi there are 19 scheduled languages


Q11. The number of Scheduled Languages in India is

(A) 21
(B) 22
(C) 23
(D) 25


Q12. The system of Panchayati Raj involves:

(A) Village, State and Union levels
(B) Village, District and State levels
(C) Village and State levels
(D) Village, Block and District levels


Q13. According to the Constitution, the use of English for official purposes was to stop in:

(A) 1948
(B) 1955
(C) 1965
(D) 1975


Q14. Which of the following state was not created due to its linguistic identity ?

(A) Tamil Nadu
(B) Andhra Pradesh
(C) Uttrakhand
(D) Karnataka.


Q15. Who is empowered to make laws on Union List ?

(A) President
(B) Central Government
(C) Prime Minister
(D) None of these.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2A
3C
4C
5D
6B
7D
8B
9D
10B
11B
12D
13C
14C
15B

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment