Fire and Ice MCQ Questions for Class 10 English Poems Chapter 2 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Prose

        bestmcq.com

Q1. What is the rhyming scheme of the poem?

(A) abaa bcbcb
(B) aaba bcbcb
(C) aaab bcbcb
(D) abab bcbcb


Q2. What would be a better option to end the earth?

(A) fire
(B) ice
(C) both are equally competent
(D) none


Q3. What is the meaning of “perish”?

(A) bloom
(B) rise
(C) die
(D) glow


Q4. he cause of man’s destruction is

(A) family
(B) gold
(C) lust
(D) money


Q5. What does the poet compare fire with?

(A) hatred
(B) desire
(C) hot
(D) both 1 and 3


Q6. Where has he used personification?

(A) fire
(B) ice
(C) earth
(D) both 1 and 2


Q7. What enough to destroy the world is

(A) dictatorship
(B) affection
(C) love
(D) hatred


Q8. Name the poetic device used in the line “I hold with those who favour fire”.

(A) Assonance
(B) Alliteration
(C) None
(D) Both


Q9. Why does the poet hold with those who favour fire?

(A) because love among people is increasing fast.
(B) because hatred among people is increasing fast.
(C) because the lust for material things is increasing quickly.
(D) None of the Above


Q10. Name the poetic device used in the line “To say that for destruction ice is also great”.

(A) Metaphor
(B) Imagery
(C) Alliteration
(D) Oxymoron


Q11. Name the poetic device used in the line “To say that for destruction ice is also great”.

(A) Metaphor
(B) Imagery
(C) Alliteration
(D) Oxymoron


Q12. Who composed these lines ?

(A) Ogden Nash
(B) Carl Sandburg
(C) W.B. Yeats
(D) Robert Frost


Q13. What is the name of the poet?

(A) Sylvia Plath
(B) W.B Yeats
(C) Robert Frost
(D) Robert Burns


Q14. What is ‘Ice’ a symbol of?

(A) Lust
(B) Love
(C) Desire
(D) Hatred


Q15. If the world is to perish twice, the poet favours

(A) atom bomb
(B) water
(C) ice
(D) fire


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2C
3C
4C
5B
6D
7D
8D
9C
10B
11B
12D
13C
14D
15D

MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Prose


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Poems


MCQ Questions for Class 10 English with Answers Footprints Without Feet

Leave a Comment