Fire: Friend and Foe MCQ Questions for Class 7 English Chapter 8 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 ENGLISH MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 ENGLISH new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 ENGLISH MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. People suffering from the effects of smoke should be given before sending them to hospital

(A) injection
(B) first aid
(C) biscuit milk
(D) energy drink


Q2. When can fire be dangerous?

(A) When it gets out of control
(B) While cooking food
(C) While warming hands
(D) While producing electricity


Q3. Early man was unknown about the –

(A) Air
(B) Fire
(C) Water
(D) None of those


Q4. The three things which are needed to make fire are –

(A) Heat, fuel and oxygen
(B) Fuel, carbon and oxygen
(C) Heat, carbon and fuel
(D) None of those


Q5. Bands of fire fighter are known for being the

(A) Trained people to putout fire
(B) skilled people to put out fire
(C) trained people in first aid
(D) all of these


Q6. The temperature at which every fuel bums is called:

(A) the flush point
(B) the flash point
(C) the fire point
(D) all the above


Q7. Band of firefighting workers with special equipment, known as –

(A) Fire members
(B) Fire brigade
(C) Fire men
(D) None of those


Q8. Early man was frightened of:

(A) lightning and volcanoes
(B) the damage caused by them
(C) fire
(D) none of these


Q9. What used to happen if a fire broke out?

(A) Call for the fire brigade
(B) Passed buckets of water
(C) Formed human chains
(D) Both (B) and (C)


Q10. Fire is called a bad master because –

(A) It always be harmful to human being
(B) It always damages and harms everything
(C) If it is not kept under control it can be dangerous to everything
(D) None of those


Q11. Water should not be used on fire caused by

(A) fuel
(B) dry leaves
(C) oil
(D) electrical appliances


Q12. The fuels available in natural form are:

(A) cooking gas
(B) electricity
(C) petrol
(D) coal


Q13. If any person sprays water onto an electrical fire, he might receive –

(A) An electrical shock
(B) Arson
(C) Discharge
(D) None of those


Q14. How much money do we spend on fighting fires?

(A) Millions of rupees
(B) Crores of rupees
(C) Billions of rupees
(D) Lakhs of rupees


Q15. The ‘flash point’ of fuel is

(A) torch light
(B) temperature to bum
(C) memory
(D) lighting match


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 ENGLISH . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(A)
3(B)
4(A)
5(D)
6(B)
7(B)
8(C)
9(D)
10(C)
11(D)
12(D)
13(A)
14(A)
15(C)

Leave a Comment