Food Security in India MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 4 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers Economics


Q1. In which part of the country, grain banks have been set up by NGO’s?

(A) Gujarat
(B) Haryana
(C) Punjab
(D) Maharashtra


Q2. Since independence, India is aiming at self-sufficiency in:

(A) food security
(B) food grains
(C) work force
(D) none of these


Q3. The Mother Dairy is an important cooperative in

(A) Delhi
(B) Punjab
(C) Haryana
(D) Gujarat


Q4. Antyodaya cards are given to the

(A) poor
(B) poorest of the poor
(C) those below poverty line
(D) all of the above


Q5. Food for Work Programme was launched in which of the following years?

(A) 2003
(B) 2001
(C) 2004
(D) 2005


Q6. The society which facilitated setting up of grain banks in different regions is :

(A) Amul (Gujarat)
(B) Academy of Development Science (Maharashtr(A)
(C) Mother Dairy (Delhi)
(D) None of the above


Q7. Green Revolution of 1960s was associated with:

(A) use of HYV seeds
(B) tree plantation programme
(C) fisheries development
(D) None of these


Q8. MSP refers to :

(A) Minimum Support Price
(B) Maximum Support Price
(C) Marginal Support Price
(D) None of the above


Q9. Antyodaya Anna Yojana (AAY) and Annapurna Scheme (APS) are linked with :

(A) public distribution system
(B) mid-day meal
(C) special nutrition programme
(D) none of the above


Q10. NREGA provides:

(A) 100-days of assured work
(B) 200-days of assured work
(C) None of the options
(D) No assured work


Q11. Buffer stock is the stock of food grains procured by the government through

(A) FCI
(B) IDBI
(C) FICCI
(D) IFCI


Q12. The price that is announced before the sowing season is called:

(A) Issue price
(B) Fair price
(C) Market price
(D) Minimum support price


Q13. Women and children under the age of five are food insecure population due to :

(A) Malnutrition
(B) Healthy diet
(C) Fats
(D) None of the above


Q14. Fair Price Shops keep stock of:

(A) only food grains
(B) food grains and sugar
(C) food grain, sugar and kerosene oil
(D) none of the above


Q15. Which of the following group of people are not affected by food insecurity?

(A) Landless people with little or no land
(B) Traditional artisans
(C) Petty self-employed workers
(D) Shopkeepers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2B
3A
4B
5C
6B
7A
8A
9A
10A
11A
12D
13A
14C
15D

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment