Forest and Wildlife Resources MCQ Questions for Class 10 Social Science Geography Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science India and the Contemporary World Part- Geography


Q1. Which of the following is an extinct species?

(A) Blue sheep
(B) Asiatic cheetah
(C) Black buck
(D) Asiatic elephant


Q2. The Himalayan yew is:

(A) an insect
(B) a medicinal plant
(C) a mammal
(D) a bird


Q3. At least 10 percent of India’s recorded wild flora and 20 percent of its mammals are on the:

(A) Extinct list
(B) Endangered list
(C) Threatened list
(D) Vulnerable list


Q4. Which one of the following was launched in 1973 ?

(A) Project Tiger
(B) Indian Wildlife Act
(C) Wildlife Act
(D) Wildlife Protection Act


Q5. Which of the following conservation strategies do not directly involve community participation?

(A) Joint forest management
(B) Beej Bachao Andolan
(C) Chipko Movement
(D) Demarcation of Wildlife Sanctuaries


Q6. The Indian Wildlife Act was implemented in:

(A) 1961
(B) 1971
(C) 1962
(D) 1972


Q7. Sariska wildlife sanctuary is located in which state?

(A) Rajasthan
(B) Uttar Pradesh
(C) Gujarat
(D) West Bengal


Q8. How many tiger reserves are there in India:

(A) 10
(B) 15
(C) 27
(D) 29


Q9. The Beej Bachao Andolan was started in:

(A) Tehri
(B) Bhakra
(C) Punj
(D) none of the above


Q10. The diverse flora and fauna of the planet are under great threat mainly due to :

(A) Global Warming
(B) Lack of water availability
(C) Insensitivity to our environment
(D) Increasing pollution


Q11. Unclassed forests are mainly found in:

(A) All north-eastern states and parts of Gujarat
(B) Kerala and Tamil Nadu
(C) Punjab and Haryana
(D) West Bengal and Bihar


Q12. The Asian cheetah was declared extinct in India in the year:

(A) 1951
(B) 1952
(C) 2010
(D) 1975


Q13. Which one of the following is a great achievement of the Chipko Movement ?

(A) More trees are planted
(B) Development in Himalayan region
(C) Successfully resisted deforestation
(D) Soil erosion get declined.


Q14. Which one of the following is an endangered species of Manipur?

(A) Blue Sheep
(B) Asiatic Buffalo
(C) Cattle
(D) Sangai (brow anterdeer)


Q15. The species which are in danger of extinction are called:

(A) Vulnerable species
(B) Rare species
(C) Endangered species
(D) Normal species


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2B
3C
4A
5D
6D
7A
8C
9A
10C
11A
12B
13C
14D
15C

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment