Forest Society and Colonialism MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 4 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers: History


Q1. Why did the government decide to ban shifting cultivation?

(A) To grow trees for railway timber
(B) When a forest was burnt, there was the danger of destroying valuable timber
(C) Difficulties for the government to calculate taxes
(D) All the above reasons


Q2. Where is Bastar located?

(A) In Andhra Pradesh
(B) In Orissa
(C) In Southernmost parts of Chhattisgarh
(D) In Madhya Pradesh.


Q3. When was Forest Act amended after its implementation in 1865?

(A) In 1878 and in 1927
(B) In 1876 and in 1907
(C) In 1878 and in 1907
(D) In 1876 and in 1917.


Q4. Where did the Dutch start forest management in Indonesia?

(A) Java
(B) Sumatra
(C) Bali
(D) None of the above


Q5. Which of the following is a community of skilled forest cutters?

(A) Maasais of Africa
(B) Mundas of Chotanagpur
(C) Gonds of Orissa
(D) Kalangs of Java


Q6. Colonial rulers considered forests as unproductive because

(A) Forests did not yield revenue to enhance income of the state
(B) Forests had wild grown trees only
(C) The forests were not fit for habitation
(D) Forests were full of wild animals


Q7. Fee paid by people from one village to another

(A) devsari
(B) Rent
(C) Grazing tax
(D) mand


Q8. The railway network expanded rapidly in India from the

(A) 1820s
(B) 1830s
(C) 1850s
(D) 1860s


Q9. Wooden planks laid across railway tracks to hold these tracks in a position are called:

(A) Beams
(B) Sleepers
(C) Rail fasteners
(D) None of these


Q10. In which country the similar situation prevailed as in the forest of Bastar?

(A) In Somalia
(B) In Indonesia
(C) In Malaysia
(D) In Sri Lanka


Q11. Each mile of railway track required between and sleepers.

(A) 1760,2000
(B) 1800,2040
(C) 2000,2040
(D) 2000,2060


Q12. What was the system of ‘blandongdiensten’?

(A) A system of education
(B) Industrialisation
(C) First imposition of rent on land and then exemption
(D) None of the above


Q13. In South-East Asia shifting agriculture is known as:

(A) Chitemene
(B) Tavy
(C) Lading
(D) Milpa


Q14. In which year the Baster rebellion took place?

(A) 1910
(B) 1909
(C) 1911
(D) 1912


Q15. Which among the following is the main reason for survival of some dense forests in India?

(A) Villages protected them as sacred grooves
(B) Scientific forestry
(C) Environmentalists
(D) Conservationists


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2C
3A
4A
5D
6A
7A
8D
9B
10B
11A
12C
13C
14A
15A

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment