Gender Religion and Caste MCQ Questions for Class 10 Social Science Chapter 4 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers Part:- Civics


Q1. The percentage of elected women members in the Lok Sabha has never reached what per cent of its total strength?

(A) 25%
(B) 15%
(C) 10%
(D) 5%


Q2. What is the term used to describe the use of religion as a tool for dividing people ?

(A) Diversity
(B) Communalism
(C) Communism
(D) Regionalism.


Q3. Boys and girls are brought up to believe that the main work of women is:

(A) Working outside
(B) To do housework
(C) To do housework and bringing up children
(D) None of the above


Q4. In the case of communalism, casteism is rooted in the belief that:

(A) Caste is the sole basis of social community
(B) Religion is the sole basis of social community
(C) Modern education is necessary
(D) None of the above


Q5. What is the average child sex ratio in India ?

(A) 923
(B) 926
(C) 935
(D) 933


Q6. Jotiba Phule was a/an

(A) social reformer
(B) political leader
(C) educationist
(D) environmentalist


Q7. Which of these matters deal with the ‘Family Laws’?

(A) Marriage and divorce
(B) Adoption
(C) Inheritance
(D) All of these


Q8. Which one of the following was the view of Mahatma Gandhi about religion ?

(A) He was in favour of Hinduism.
(B) He was an ardent supporter of Muslim Religion.
(C) By religion, Gandhi meant for moral values that inform all religions.
(D) He said that India should adopt Christianity.


Q9. A communal mind often leads to a quest for political dominance of one’s:

(A) Own religious society
(B) Own religious community
(C) Own religious ideas
(D) None of the above


Q10. Among the following, which countries have high participation of women in public life?

(A) Sweden and India
(B) Norway and Sri Lanka
(C) Nepal and Finland
(D) Sweden and Africa


Q11. What is the major cause of sexual division of labour in many families ?

(A) Gender division
(B) Economic division
(C) Political division
(D) Cultural division.


Q12. What is the basis of gender division ?

(A) Division between male and female
(B) Division between rich and poor
(C) Division between educated and uneducated
(D) None of these.


Q13. Which one of the following is the basis of communal politics?

(A) People of different religions may have the same interests.
(B) People of different religions have different interests that involve conflicts.
(C) People of different religions live in mutual co-operation.
(D) People who follow different religions belong to the same social community.


Q14. Some of the older aspects of caste:

(A) Do not persist
(B) Still persist
(C) Do not exist
(D) None of the above


Q15. Which one of the following is a form of communalism?

(A) Communal Unity and integrity.
(B) Communal fraternity.
(C) Communal violence, riots and massacre.
(D) Communal harmony.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2B
3C
4A
5D
6A
7D
8C
9B
10D
11A
12A
13B
14B
15C

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment