Glimpses of the Past MCQ Questions Class 8 English Chapter 3 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. In which year the newspapers had been stopped by the British?

(A) 1823
(B) 1832
(C) 1932
(D) 1923


Q2. What was Regulation III that was passed by the Britisher?

(A) New land rules
(B) Imprisoning any Indian without a trial in court
(C) Both a and b
(D) None of the above


Q3. Knowledge should be —— and scientific.

(A) Mutual
(B) Practical
(C) Moral
(D) None of these


Q4. Under Regulation III of the British rulers

(A) Indians were to pay higher taxes
(B) British goods became cheap
(C) cotton-wearers became poor
(D) Indians could be jailed without trial in a court.


Q5. Name the wife of Ram Mohan Roy

(A) Maya
(B) Bela
(C) Geeta
(D) Uma


Q6. Who was extending its power in 18th century India?

(A) East India company
(B) British East India Company
(C) Indian National Congress
(D) None of them


Q7. The worst sufferers under the British rule were

(A) who served in East India Company
(B) the business community
(C) the religious leaders
(D) the poor farmers and artisans


Q8. Who tried to end superstitions in India?

(A) Tipu Sultan
(B) Raja Ram Mohan Roy
(C) Subhash Chandra Bose
(D) All of the above


Q9. Who is the singer singing in Picture-1?

(A) Asha Bhosle
(B) Lata Mangeshkar
(C) Sunidhi Chauhan
(D) Kanika Kapoor


Q10. What did the British impose on the Indian farmers?

(A) Heavy taxes
(B) Service taxes
(C) Regulation II
(D) Regulation III


Q11. Ram Mohan Roy born and died in the year —

(A) 1727-1833
(B) 1772-1830
(C) 1772-1833
(D) 1733-1872


Q12. The company’s conquests from — to —-

(A) 1757-1857
(B) 1857-1949
(C) 1757-1949
(D) 1757-1849


Q13. In the year 1765, in India

(A) The British Govt, ruled most of the country
(B) East India Company ruled most parts of India
(C) Indian princes ruled most of the country
(D) The Mughals ruled the whole country


Q14. Who all are present in Picture-1?

(A) Indira Gandhi
(B) Pandit Jawaharlal Nehru
(C) Lal Bahadur Shastri Ji
(D) All of the above


Q15. Now we have become slaves of foreigners!’ – who are ‘we’ here?

(A) Bangladeshis
(B) Indian
(C) Pakistanis
(D) All of them


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(B)
3(B)
4(D)
5(D)
6(B)
7(D)
8(B)
9(B)
10(A)
11(C)
12(D)
13(C)
14(D)
15(B)


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose

MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems

MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Leave a Comment