Heat and Mass Transfer MCQ – Set 04

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. In free convection heat transfer transition from laminar to turbulent flow is governed by the critical value of the

(A) Reynold’s number
(B) Grashoff’s number
(C) Reynold’s number, Grashoff’s number
(D) Prandtl number, Grashoff’s number


Q2. The automobile radiator is a heat exchanger of

(A) Parallel flow type
(B) Counter flow type
(C) Cross flow type
(D) Regenerator type


Q3. Thermal diffusivity of a substance is given by (where h = Thermal diffusivity, ρ = Density of substance, S = Specific heat, and k = Thermal conductivity)

(A) h = k/ ρS
(B) h = ρS/k
(C) h = S/ρk
(D) h = kρ/S


Q4. According to Newton’s law of cooling, the heat transfer from a hot body to a cold body is

(A) Directly proportional to the surface area
(B) Directly proportional to the difference of temperatures between the two bodies
(C) Either (A) or (B)
(D) Both (A) and (B)


Q5. The value of the wave length for maximum emissive power is given by

(A) Kirchhoff’s law
(B) Stefan’s law
(C) Wine’s law
(D) Planck’s law


Q6. Thermal conductivity of solid metals with rise in temperature normally

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remain constant
(D) May increase or decrease depending on temperature


Q7. Which of the following is a case of steady state heat transfer?

(A) I.C. engine
(B) Air preheaters
(C) Heating of building in winter
(D) None of the above


Q8. The concept of overall coefficient of heat transfer is used in heat transfer problems of

(A) Conduction
(B) Convection
(C) Radiation
(D) Conduction and convection


Q9. According to Prevost theory of heat exchange

(A) It is impossible to transfer heat from low temperature source to t high temperature source
(B) Heat transfer by radiation requires no medium
(C) All bodies above absolute zero emit radiation
(D) Heat transfer in most of the cases takes place by combination of conduction, convection and radiation


Q10. Heat conducted through per unit area and unit thick face per unit time when temperature difference between opposite faces is unity, is called

(A) Thermal resistance
(B) Thermal coefficient
(C) Temperature gradient
(D) Thermal conductivity


Q11. Which of the following statement is wrong?

(A) The heat transfer in liquid and gases takes place according to convection
(B) The amount of heat flow through a body is dependent upon the material of the body
(C) The thermal conductivity of solid metals increases with rise in temperature
(D) Logarithmic mean temperature difference is not equal to the arithmetic mean temperature difference


Q12. Which of the following would lead to a reduction in thermal resistance?

(A) In conduction, reduction in the thickness of the material and an increase in thermal conductivity.
(B) In convection, stirring of the fluid and cleaning the heating surface.
(C) In radiation, increasing the temperature and reducing the emissivity.
(D) All of the above


Q13. The use of heat exchangers is made in

(A) Radiators in automobile
(B) Condensers and boilers in steam plants
(C) Condensers and evaporators in refrigeration and air conditioning units
(D) All of the above


Q14. Reynolds number is the ratio of

(A) Energy transferred by convection to that by conduction
(B) Kinematic viscosity to thermal diffusivity
(C) Inertia force to viscous force
(D) None of the above


Q15. The heat is transferred by conduction, convection and radiation in

(A) Melting of ice
(B) Boiler furnaces
(C) Condensation of steam in condenser
(D) None of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(D)
2(C)
3(A)
4(D)
5(C)
6(B)
7(D)
8(D)
9(C)
10(D)
11(C)
12(D)
13(D)
14(C)
15(B)

Leave a Comment