Heat and Mass Transfer MCQ – Set 06

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The unit of overall coefficient of heat transfer is

(A) kcal/m²
(B) kcal/hr °C
(C) kcal/m² hr °C
(D) kcal/m hr °C


Q2. The value of the wavelength for maximum emissive power is given by

(A) Wien’s law
(B) Planck’s law
(C) Stefan’s law
(D) Fourier’s law


Q3. The thermal diffusivities for solids are generally

(A) Less than those for gases
(B) Less than those for liquids
(C) More than those for liquids and gases
(D) More or less same as for liquids and gases


Q4. The total radiation from a black body per second per unit area is __ fourth power of the absolute temperature. This statement is known as Stefan Boltzmann law.

(A) Equal to
(B) Directly proportional to
(C) Inversely proportional to
(D) None of these


Q5. Upto the critical radius of insulation,

(A) Added insulation will increase heat loss
(B) Added insulation will decrease heat loss
(C) Convective heat loss will be less than conductive heat loss
(D) Heat flux will decrease


Q6. A perfect black body is one which

(A) Is black in colour
(B) Reflects all heat
(C) Transmits all heat radiations
(D) Absorbs heat radiations of all wave lengths falling on it


Q7. The ratio of the emissive power and absorptive power of all bodies is the same and is equal to the emissive power of a perfectly black body. This statement is known as

(A) Wien’s law
(B) Stefan’s law
(C) Kirchhoff’s law
(D) Planck’s law


Q8. The heat of sun reaches to us according to

(A) Conduction
(B) Convection
(C) Radiation
(D) None of these


Q9. Depending on the radiating properties, body will be transparent when
(Where a = absorptivity, p = reflectivity, x = transmissivity)

(A) P = 0, x = 0 and a = 1
(B) P=1, x = 0, and a = 0
(C) P = 0, T= 1, and a = 0
(D) X = 0, a + p = 1


Q10. The insulation ability of an insulator with the presence of moisture would

(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain unaffected
(D) May increase/decrease depending on temperature and thickness of insulation


Q11. Unit of thermal diffusivity is

(A) m²/hr
(B) m²/hr °C
(C) kcal/m² hr
(D) kcal/m. hr °C


Q12. In regenerator type heat exchanger, heat transfer takes place by

(A) Direct mixing of hot and cold fluids
(B) A complete separation between hot and cold fluids
(C) Flow of hot and cold fluids alternately over a surface
(D) Generation of heat again and again


Q13. The concept of overall coefficient of heat transfer is used in case of heat transfer by

(A) Conduction
(B) Convection
(C) Radiation
(D) Conduction and convection


Q14. Log mean temperature difference in case of counter flow compared to parallel flow will be

(A) Same
(B) More
(C) Less
(D) Depends on other factors


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering .then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(A)
3(C)
4(B)
5(A)
6(D)
7(C)
8(C)
9(C)
10(B)
11(A)
12(C)
13(D)
14(B)

Leave a Comment