Heat and Mass Transfer MCQ – Set 07

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. When α is absorptivity, ρ is reflectivity and τ is transmissivity, then for a diathermanous body,

(A) α = 1, ρ = 0 and τ = 0
(B) α = 0, ρ = 1 and τ = 0
(C) α = 0, ρ = 0 and τ = 1
(D) α + ρ = 1 and τ = 0


Q2. Sensible heat factor is given by (where S.H. = Sensible heat, and L.H. = Latent heat)

(A) S.H/(S.H + L.H)
(B) (S.H + L.H) /S.H
(C) (L.H – S.H)/S.H
(D) S.H/(L.H – S.H)


Q3. Wien’s law states that the wave length corresponding to __ is proportional to the absolute temperature.

(A) Minimum energy
(B) Maximum energy
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q4. The amount of radiation mainly depends upon the

(A) Nature of the body
(B) Temperature of the body
(C) Type of surface of the body
(D) All of these


Q5. The rate of energy transferred by convection to that by conduction is called

(A) Stanton number
(B) Nusselt number
(C) Biot number
(D) Peclet number


Q6. Two plates spaced 150 mm apart are maintained at 1000°C and 70°C. The heat transfer will take place mainly by

(A) Convection
(B) Radiation
(C) Forced convection
(D) Free convection


Q7. According to Kirchoff’s law, the ratio of emissive power to absorptivity for all bodies is equal to the emissive power of a

(A) Grey body
(B) Brilliant white polished body
(C) Red hot body
(D) Black body


Q8. The energy distribution of an ideal reflector at higher temperatures is largely in the range of

(A) Shorter wavelength
(B) Longer wavelength
(C) Remain same at all wavelengths
(D) Wavelength has nothing to do with it


Q9. The ratio of the emissive power and absorptive power of all bodies is the same and is equal to the emissive power of a perfectly black body. This statement is known as

(A) Kirchoff’s law
(B) Stefan’s law
(C) Wien’ law
(D) Planck’s law


Q10. When heat is transferred by molecular collision, it is referred to as heat transfer by

(A) Conduction
(B) Convection
(C) Radiation
(D) Scattering


Q11. Thermal conductivity of wood depends on

(A) Moisture
(B) Density
(C) Temperature
(D) All of the above


Q12. Absorptivity of a body will be equal to its emissivity

(A) At all temperatures
(B) At one particular temperature
(C) When system is under thermal equilibrium
(D) At critical temperature


Q13. The process of heat transfer from one particle of the fluid to another by the actual movement of the fluid particles caused by some mechanical means, is known as

(A) Conduction
(B) Free convection
(C) Forced convection
(D) Radiation


Q14. The most commonly used method for the design of duct size is the

(A) Velocity reduction method
(B) Equal friction method
(C) Static regains method
(D) Dual or double method


Q15. Radiation is the process of heat transfer in which heat flows from a __, in a straight line, without affecting the intervening medium.

(A) Cold body to hot body
(B) Hot body to cold body
(C) Smaller body to larger body
(D) Larger body to smaller body


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(A)
3(B)
4(D)
5(B)
6(B)
7(D)
8(A)
9(A)
10(B)
11(D)
12(C)
13(C)
14(C)
15(B)

Leave a Comment