Heat MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 4 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .


Q1. The phenomenon involved in the formation of land and sea breeze is:

(A) conduction
(B) convection
(C) radiation
(D) all of these


Q2. Heat transferred into solids by:

(A) conduction
(B) convection
(C) radiation
(D) insulators


Q3. Which type of cloth is preferred in summer?

(A) Silk clothes
(B) Cotton clothes
(C) Nylon clothes
(D) Polyester clothes


Q4. Which of the following is the best conductor of heat?

(A) Water vapour
(B) Metals
(C) Alcohol
(D) Water


Q5. Which scale was used in clinical thermometer during earlier times?

(A) Celsius scale
(B) Fahrenheit scale
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q6. Name the device which is used to measure the hotness or coldness of an object.

(A) Picometer
(B) Barometer
(C) Manometer
(D) Thermometer


Q7. The materials which allow the heat to pass through them easily are called

(A) insulators
(B) conductors
(C) semiconductors
(D) poor conductors


Q8. Which of the following is a insulator

(A) Graphite
(B) Air
(C) Aluminium rod
(D) Copper rod


Q9. Expansion of a substance on heating depends on

(A) nature of the substance
(B) rise in temperature
(C) both A and B
(D) color of the substance


Q10. A device used to measure the temperature is

(A) transistor
(B) thermometer
(C) mercury
(D) none of these


Q11. A marble tile would feel cold as compared to a wooden tile on a winter morning, because the marble tile:

(A) is a better conductor of heat than the wooden tile.
(B) is polished while wooden tile is not polished.
(C) reflects more heat than wooden tile.
(D) is a poor conductor of heat than the wooden tile.


Q12. In which process heat is transferred from hotter end to colder end is known as:

(A) conduction
(B) convection
(C) radiation
(D) none of these


Q13. Heat is a form

(A) Power
(B) Work
(C) Temperature
(D) Energy


Q14. During the night

(A) Sea water heats up
(B) Land heats up
(C) Land cools more quickly than the sea
(D) Sea cools quickly than the land


Q15. What is the range of the temperature reading of a clinical thermometer?

(A) 35°C – 42°C
(B) -10°C – 110°C
(C) 0°C – 100°C
(D) 32°C – 42°C


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(A)
3(B)
4(B)
5(B)
6(D)
7(B)
8(B)
9(C)
10(B)
11(A)
12(A)
13(D)
14(C)
15(A)

Leave a Comment