Heredity and Evolution MCQ Questions for Class 10 Science Chapter 9 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Science with Answers Biology


Q1. The genetic constitution of an organism is called.

(A) Genotype
(B) phenotype
(C) variation
(D) gene.


Q2. A zygote which has an X-chromosome inherited from the father will develop into a

(A) girl
(B) boy
(C) either boy or girl
(D) X-chromosome does not influence the sex of a child.


Q3. Identify the two organisms which are now extinct and are studied from their fossils.

(A) white tiger and sparrow
(B) dinosaur and fish (Knightia)
(C) ammonite and white tiger
(D) trilobite and white tiger


Q4. Which of the following statement is incorrect?

(A) For every hormone there is a gene.
(B) For every protein there is a gene.
(C) For production of every enzyme there is a gene.
(D) For every molecule of fat there is a gene


Q5. Two pink colored flowers on crossing results in 1 red, 2 pink and 1 white flower progeny. The nature of the cross is-

(A) cross fertilization
(B) self pollination
(C) double fertilization
(D) no fertilization


Q6. The process by which new species develop from the existing species is known as

(A) Evolution
(B) Natural selection
(C) Artificial selection
(D) Speciation


Q7. A trait in an organism is influenced by

(A) paternal DNA only
(B) maternal DNA only
(C) both maternal and paternal DNA
(D) neither by paternal nor by maternal DNA


Q8. Some dinosaurs had feathers although they could not fly but birds have feathers that
help them to fly. In the context of evolution this means that-

(A) reptiles have evolved from birds
(B) there is no evolutionary connection between reptiles and birds
(C) feathers are homologous structure in both the organisms
(D) Birds have evolved from reptiles.


Q9. Those organs which have the same basic structure but different functions are called

(A) Vestigial organs
(B) Analogous organs
(C) Homologous organs
(D) None of these


Q10. The number of pairs of sex chromosomes in the zygote of a human being is

(A) 2
(B) 3
(C) 1
(D) 4


Q11. Differences between organisms in a species are described as variation. Which of the following would you describe as continuous variation?

(A) Hair colour
(B) Eye colour
(C) Weight
(D) Sex


Q12. The modern day Human species has evolved from its earliest ancestors who lived in:

(A) Asia
(B) Australia
(C) Africa
(D) China


Q13. Those organs which have the same basic structure but different functions are called

(A) Vestigial organs
(B) Analogous organs
(C) Homologous organs
(D) None of these


Q14. The remaps (or impressions) of dead animals or plant? that lived in the remote past are known as

(A) extinct species
(B) fossils
(C) naturally selected species
(D) none of the above


Q15. Select the group which shares maximum number of common characters.

(A) two individuals of a species
(B) two species of a genus
(C) two genera of a family
(D) two genera of two families


Q16. Process of selecting individuals with desired characters by man is called

(A) Hybridization
(B) Reproduction
(C) Artificial selection
(D) Natural selection


Q17. The number of pairs of sex chromosomes in the zygote of a human being is

(A) 2
(B) 3
(C) 1
(D) 4


Q18. The theory of evolution of species by natural selection was given by

(A) Mendel
(B) Darwin
(C) Lamarck
(D) Weismann


Q19. Which of the following scientist gave the principles of inheritance?

(A) Mendel
(B) Griffin
(C) Johanssen
(D) Watson and Crick


Q20. Evolution of wild cabbage is an example of:

(A) Artificial selection
(B) Natural selection
(C) Mutation
(D) Genetic drift


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2A
3B
4D
5A
6D
7C
8D
9C
10C
11C
12C
13C
14B
15A
16C
17C
18B
19A
20A

MCQ Questions for Class 10 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Biology with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Physics with Answers

Chapter 10 Light Reflection and Refraction MCQ Questions
Chapter 11 Human Eye and Colorful World MCQ Questions
Chapter 12 Electricity MCQ Questions
Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current MCQ Questions
Chapter 14 Sources of Energy MCQ Questions

Leave a Comment