Heron’s Formula MCQ Questions for Class 9 Math’s Chapter 12 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Mathematics with Answers


Q1. Semiperimeter of scalene triangle of side k, 2k and 3k is

(A) k
(B) 3k
(C) 4k
(D) 2k


Q2. If the height of a parallelogram having 500 cm2 as the area is 20 cm, then its base is of length

(A) 25 cm
(B) 15 cm
(C) 20 cm
(D) 50 cm


Q3. If the height of a parallelogram having 500 cm2 as the area is 20 cm, then its base is of length

(A) 25 cm
(B) 15 cm
(C) 20 cm
(D) 50 cm


Q4. The area of triangle with given two sides 18cm and 10cm respectively and perimeter equal to 42 cm is:

(A) 20√11 cm²
(B) 19√11 cm²
(C) 22√11 cm²
(D) 21√11 cm²


Q5. The edges of a triangular board are 6 cm, 8 cm and 10 cm. The cost of painting it at the rate of 9 paise per cm² is

(A) Rs 2.00
(B) Rs 2.16
(C) Rs 2.48
(D) Rs 3.00


Q6. The perimeter of an equilateral triangle is 60 m. The area is

(A) 10√3 m²
(B) 15√3 m²
(C) 20√3 m²
(D) 100√3 m²


Q7. Each side of an equilateral triangle measures 10 cm. Then the area of the triangle is

(A) 43.3 cm²
(B) 43.1 cm²
(C) 43.4 cm²
(D) 43.2 cm²


Q8. The area of a triangle with base 8 cm and height 10 cm is

(A) 20 cm²
(B) 18 cm²
(C) 80 cm²
(D) 40 cm²


Q9. If side of a scalene △ is doubled then area would be increased by

(A) 100 %
(B) 50 %
(C) 25 %
(D) None of these


Q10. An isosceles right triangle has area 8 cm2. The length of its hypotenuse is :

(A) √16 cm
(B) √48 cm
(C) √32 cm
(D) √24 cm


Q11. A square sheet whose perimeter is 32 cm is painted at the rate of Rs. 5 per m2. The cost of painting is:​

(A) ₹320
(B) ₹350
(C) ₹340
(D) ₹160


Q12. Ength of perpendicular drawn on smallest side of scalene triangle is

(A) Smallest
(B) Largest
(C) No relation
(D) None


Q13. If the area of an equilateral triangle is 16√3 cm², then the perimeter of the triangle is

(A) 48 cm
(B) 24 cm
(C) 12 cm
(D) 36 cm


Q14. The area of an equilateral triangle having side length equal to √3/4cm is:

(A) 2/27 cm²
(B) 2/15 cm²
(C) 3/16 cm²
(D) 3/14 cm²


Q15. The edges of a triangular board are 6 cm, 8 cm and 10 cm. The cost of painting it at the rate of 70 paise per cm2 is

(A) ₹17
(B) ₹16.80
(C) ₹7
(D) ₹16


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2A
3A
4D
5B
6D
7A
8D
9A
10C
11A
12C
13B
14C
15B

Leave a Comment