History and Sport The Story of Cricket MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 7 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers: History


Q1. The world series cricket was started by:

(A) C.K. Nayudu
(B) Palwankar Baloo
(C) Kerry Packer
(D) Dennis Lillee


Q2. In which year cricket was changed forever?

(A) In 1977
(B) In 1977
(C) In 1987
(D) In 1783


Q3. Amatures stand for:

(A) Reserve players
(B) Rich people who could afford to play cricket
(C) Rich people who have no time to play cricket
(D) Poor people who could play cricket


Q4. The ICC headquarters shifted from London to

(A) Sydney
(B) India
(C) Dubai
(D) Singapore


Q5. The first hockey club in India was started in

(A) Bombay
(B) Madras
(C) Bangalore
(D) Calcutta


Q6. When was the Marylebone Cricket Club founded?

(A) 1760
(B) 1787
(C) 1788
(D) 1895


Q7. Which among the following is not associated with amateurs?

(A) The rich who played it for pleasure
(B) Who considered sport a kind of pleasure
(C) Pleasure of playing and not for money
(D) Player who played it for a living


Q8. When was six seem ball created?

(A) In 1980
(B) In 1880
(C) In 1780
(D) In 1680


Q9. First cricket club formed in 1760’s in

(A) Melbourne
(B) Lords
(C) Manchester
(D) Hambledon


Q10. Who was Palwankar Baloo?

(A) A Congress leader
(B) A soldier
(C) A Dalit cricketer
(D) A Brahmin priest


Q11. How did the cricket boards become rich?

(A) By organising large number of matches
(B) Through patronage from rich industrialists
(C) By selling television rights to television companies
(D) None of the above


Q12. The reason that cricket has originated from the villages is/are

(A) Cricket matches had no time limit
(B) Vagueness of the size of the cricket ground
(C) Cricket’s most important tools are all made of pre-industrial materials
(D) All the above


Q13. In which country was cricket played for the first time?

(A) England
(B) Rome
(C) Spain
(D) India


Q14. What is the full from of ICC?

(A) International Cricket Council
(B) International Cricket Co-operative Nation
(C) International Cricket Confeder-ation
(D) Imperial Cricket Council


Q15. Which was the first Indian Community to play cricket?

(A) Parsies
(B) Zoroiastrian
(C) Trader and businessmen
(D) Social weaker section of the society


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2A
3B
4C
5D
6B
7D
8C
9D
10C
11C
12D
13A
14A
15B

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment