Introduction to Euclid’s Geometry MCQ Questions for Class 9 Math’s Chapter 5 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Mathematics with Answers


Q1. Lines are parallel if they do not intersect’ – is stated in the form of:

(A) A postulate
(B) An axiom
(C) A definition
(D) A proof


Q2. ‘Lines are parallel if they do not intersect’ – is stated in the form of:

(A) A postulate
(B) An axiom
(C) A definition
(D) A proof


Q3. The things which coincide with one another are:

(A) equal
(B) unequal
(C) half of same thing
(D) triple of one another


Q4. The shape of base of Pyramid is:

(A) Triangle
(B) Square
(C) Rectangle
(D) Any polygon


Q5. Greeks emphasized on:

(A) Public worship
(B) Household rituals
(C) Both (A) and (B)
(D) None of (A) , (B) and (C)


Q6. The total number of propositions in the elements are:

(A) 465
(B) 460
(C) 13
(D) 55


Q7. Three or more lines are called concurrent lines if they pass through …………….. point.

(A) Two
(B) Three
(C) Same
(D) None of these


Q8. The edges of the surface are :

(A) Points
(B) Curves
(C) Lines
(D) None of the above


Q9. If a > b and b > c, then,

(A) a = c
(B) a < c (C) a > c
(D) a ≤ c


Q10. The things which are double of same things are:

(A) halves of same thing
(B) double of the same thing
(C) Equal
(D) Unequal


Q11. Axiom and postulates are

(A) Conclusions
(B) Reasons
(C) Assumptions
(D) Questions


Q12. How many lines do pass through two distinct points?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q13. The things which are double of same things are:

(A) halves of same thing
(B) double of the same thing
(C) Equal
(D) Unequal


Q14. The first known proof that ‘the circle is bisected by its diameter’ was given by:

(A) Pythagoras
(B) Thales
(C) Euclid
(D) Hypatia


Q15. Which of these statements do not satisfy Euclid’s axiom?

(A) Things which are equal to the same thing are equal to one another
(B) If equals are added to equals, the wholes are equal.
(C) If equals are subtracted from equals, the remainders are equal.
(D) The whole is lesser than the part.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2A
3A
4D
5A
6A
7C
8C
9C
10C
11C
12A
13C
14B
15D

Leave a Comment