Introduction to Graphs MCQ Questions for Class 8 Math’s Chapter 15 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. The point (3, 2) is nearer to:

(A) x-axis
(B) y-axis
(C) origin
(D)none of these.


Q2. Which of the points given is a point on the X-axis?

(A) (5,0)
(B) (0,5)
(C) (5,3)
(D)(3,5)


Q3. The sum of the number of students in the class intervals 10-15 and 20-25 is

(A) 800
(B) 900
(C) 600
(D)400.


Q4. What is the sum of the expenditures (in thousands of rupees) on travelling allowance and rent ?

(A) 100
(B) 200
(C) 300
(D)400.


Q5. In which class interval, are the minimum number of students ?

(A) 0-5
(B) 5-10
(C) 10-15
(D)15-20.


Q6. (0, y) are the coordinates of a point lying on which of the following?

(A) origin
(B) x-axis
(C) y-axis
(D)None of these


Q7. By joining (1, 1), (0, 0) and (3, 3), which of the following is obtained?

(A) A triangle
(B) A straight line passing through origin
(C) A curved line
(D)A straight line not passing through origin


Q8. On which axis does the point (0, 5) lie?

(A) origin
(B) x-axis
(C) y-axis
(D)None of these


Q9. In which class interval, are the minimum number of students ?

(A) 0-5
(B) 5-10
(C) 10-15
(D)15-20.


Q10. Which of the following statements is true?

(A) The X-axis is a vertical line.
(B) The Y-axis is a horizontal line.
(C) The scale on both the axes must be the same in a Cartesian plane.
(D)The point of intersection between the X-axis and Y-axis is called the origin.


Q11. By joining (1, 1), (0, 0) and (3, 3), which of the following is obtained?

(A) A triangle
(B) A straight line passing through origin
(C) A curved line
(D)A straight line not passing through origin


Q12. On which two heads, is the expenditure same ?

(A) Salary of employees and others
(B) Travelling allowance and rent
(C) Appliances and rent
(D)Appliances and others.


Q13. What is the difference of expenditures on clothes and education if the budget of the family is Rs 10800 ?

(A) Rs 1200
(B) Rs 1000
(C) Rs 800
(D)Rs 1500.


Q14. What are the coordinates of a point whose x-coordinates is 0 and y-coordinate is 1?

(A) (0,1)
(B) (0,0)
(C) (1,0)
(D)(1,1)


Q15. On which axis does the point (-1, 0) lie?

(A) x-axis
(B) origin
(C) y-axis
(D)None of these


Q16. Which of the following points lies on y-axis?

(A) (-4, 0)
(B) (4, 0)
(C) (0, -4)
(D)(-4, 4)


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(A)
3(A)
4(B)
5(A)
6(C)
7(B)
8(C)
9(A)
10(D)
11(B)
12(B)
13(A)
14(A)
15(A)
16(C)

Leave a Comment