Life Processes MCQ Questions for Class 10 Science Chapter 6 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Science with Answers Biology


Q1. Blood vessel which carries oxygenated blood from lungs is:

(A) pulmonary vein
(B) pulmonary artery
(C) coronary artery
(D) superior venacava


Q2. Which region of the alimentary canal absorbs the digested food?

(A) Stomach
(B) Small intestine
(C) Large intestine
(D) Liver


Q3. Excess glucose is stored in our body in the form of:

(A) glycogen
(B) fat
(C) protein
(D) cholesterol.


Q4. When air is blown from mouth into a test-tube containing lime water, the lime water turned milky due to the presence of

(A) oxygen
(B) carbon dioxide
(C) nitrogen
(D) water vapour


Q5. Trachea do not collapse when there is not much air because they are:

(A) thick and muscular
(B) having cartilaginous rings
(C) have valves
(D) supported by larynx.


Q6. Woody plants carry gaseous exchange through

(A) root hair
(B) stem hair
(C) Lenticels
(D) epidermal cells.


Q7. In which of the following vertebrate group/groups, heart does not pump oxygenated blood to different parts of the body?

(A) Pisces and amphibians
(B) Amphibians and reptiles
(C) Amphibians only
(D) Pisces only


Q8. The ultimate source of all metabolic energy on our earth is:

(A) green plants
(B) the sun
(C) O2
(D) O2 and H2O.


Q9. The movement of food in phloem is called:

(A) transpiration
(B) translocation
(C) respiration
(D) evaporation


Q10. In amoeba, food is digested in the:

(A) food vacuole
(B) mitochondria
(C) pseudopodia
(D) chloroplast


Q11. The autotrophic mode of nutrition requires:

(A) carbon dioxide and water
(B) chlorophyll
(C) sunlight
(D) all of the above


Q12. A few drops of iodine solution were added to rice water. The solution turned blue-black in color. This indicates that rice water contains

(A) complex proteins
(B) simple proteins
(C) fats
(D) starch


Q13. Which region of the alimentary canal absorbs the digested food?

(A) Stomach
(B) Small intestine
(C) Large intestine
(D) Liver


Q14. The site of photosynthesis in the cells of a leaf is

(A) chloroplast
(B) mitochondria
(C) cytoplasm
(D) protoplasm


Q15. Which is the first enzyme to mix with food i the digestive tract?

(A) Pepsin
(B) Cellulose
(C) Amylase
(D) Trypsin


Q16. Rate of photosynthesis is high in:

(A) orange light
(B) green light
(C) red light
(D) yellow light


Q17. Name a circulatory fluid in the human body other than blood.

(A) Platelets
(B) RBC
(C) Lymph
(D) Plasma


Q18. Roots of the plants absorb water from the soil through the process of:

(A) diffusion
(B) transpiration
(C) osmosis
(D) None of these


Q19. Number of salivary glands found in man are:

(A) one pair
(B) two pairs
(C) three pairs
(D) five pairs


Q20. The extracellular fluid released from the capillaries is:

(A) serum
(B) plasma
(C) lymph
(D) mucus


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2B
3A
4B
5B
6C
7D
8B
9B
10A
11D
12D
13B
14A
15C
16C
17C
18C
19C
20C

MCQ Questions for Class 10 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Biology with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Physics with Answers

Chapter 10 Light Reflection and Refraction MCQ Questions
Chapter 11 Human Eye and Colorful World MCQ Questions
Chapter 12 Electricity MCQ Questions
Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current MCQ Questions
Chapter 14 Sources of Energy MCQ Questions

Leave a Comment