Lifelines of National Economy MCQ Questions for Class 10 Social Science Geography Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science India and the Contemporary World Part- Geography


Q1. In which of the given years was air transport nationalised:

(A) 1943
(B) 1953
(C) 1963
(D) 1973


Q2. Which one of the following is a subsidiary port of Kolkata?

(A) Tuticorin
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Haldia
(D) Vishakhapatnam


Q3. What is the name given to the International Airport at Kolkata?

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Meenambakkam
(C) Rajiv Gandhi
(D) Netaji Subhash Chandra Bose


Q4. Which one of the following in an Inland riverine port ?

(A) Kandla
(B) Kolkata
(C) Mumbai
(D) Tuticorin


Q5. National Waterway No. 1 is navigable between which of the following places?

(A) Sadiya and Dhubri
(B) Allahabad and Haldia
(C) Udyogamandal and Champakkara
(D) Kottapuram and Komman


Q6. New Mangalore port in Karnataka eaters to the export of iron ore concentrates from which of following mines:

(A) Balaghat
(B) Kudremukh
(C) Kolapur
(D) none of the above


Q7. Narrow Gauge has a width of:

(а) 0.662 and 0.610
(B) 0.552 and 0.510
(C) 0.762 and 0.610
(D) 0.452 and 0.510


Q8. Which one of the following ports is a tidal port?

(A) Mumbai
(B) New Mangalore port
(C) Kandla
(D) Vishakhapatnam


Q9. Which port is the biggest one in India ?

(A) Mumbai
(B) Kandla
(C) Paradip
(D) Haldia.


Q10. Six Lane Highways are called

(A) National Highway
(B) International Highway
(C) State Highway
(D) Golden quadrilateral super highways


Q11. Which one of the following is an inland riverine port?

(A) Kandla
(B) Kolkata
(C) Mumbai
(D) Tuticorin


Q12. STD refers to

(A) Suburban Telephone Dialing
(B) Subscriber Trunk Dialing
(C) Social Telephone Distributor
(D) Speed Telephone Dialing


Q13. Natural harbour in India

(A) Hooghly
(B) Paradip
(C) Chennai
(D) Mumbai


Q14. Which one of the following ports was developed as a subsidiary port, in order to relieve the growing pressure on the Kolkata port ?

(A) Haldia
(B) Tuticorin
(C) Ennore
(D) Jawaharlal Nehru Port.


Q15. Which one of the following is considered as the first-class mail by the Indian postal network?

(A) Cards and envelopes
(B) Registered periodicals
(C) Book packets
(D) Registered newspapers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2C
3D
4B
5B
6B
7C
8C
9A
10D
11B
12B
13D
14A
15A

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment