Linear Equations for Two Variables MCQ Questions for Class 9 Math’s Chapter 4 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Mathematics with Answers


Q1. If (2, 0) is a solution of the linear equation 2x +3y = k, then the value of k is:

(A) 4
(B) 6
(C) 5
(D) 2


Q2. Solutions of the equation 2x + 5y = 0 is:

(A) 3,0
(B) -3,2
(C) 0,0
(D) 0,4


Q3. The linear equation 4x – 10y = 14 has:

(A) A unique solution
(B) Two solutions
(C) Infinitely many solutions
(D) No solutions


Q4. 3x+10 = 0 will has:

(A) Unique solution
(B) Two solutions
(C) Infinitely many solutions
(D) No solutions


Q5. Geeta’s age is 3 years more than thrice m, the age of Meeta. Write an equation of first degree to display this information.

(A) g + 3 = 3m
(B) g – 3 = 3m
(C) g + 3m + 3 = 0
(D) g – 3m + 3 = 0


Q6. Equation of a line which is 5 units distance above the x-axis is

(A) x = 5
(B) x + 5 = y
(C) y – 5
(D) x – y = 0


Q7. If (2, 0) is a solution of the linear equation 2x +3y = k, then the value of k is:

(A) 4
(B) 6
(C) 5
(D) 2


Q8. The graph of linear equation x+2y = 2, cuts the y-axis at:

(A) (2,0)
(B) (0,2)
(C) (0,1)
(D) (1,1)


Q9. If x represents the age of father and y represents the present age of the son, then the statement for ‘present age of father is 5 more than 6 times the age of the son’ in terms of mathematical equation is

(A) 6x + y = 5
(B) x = 6y + 5
(C) x + 6y = 5
(D) x – 6 = 5


Q10. The straight line passing through the points (0, 0), (–1, 1) and (1, – 1) has the equation :

(A) 2 – x = 3y
(B) y = x
(C) 2x – y = 0
(D) x + y = 0


Q11. If x and y are both positive solutions of equation ax+by+c=0, always lie in:

(A) First quadrant
(B) Second quadrant
(C) Third quadrant
(D) Fourth quadrant


Q12. The equation of a line parallel to x-axis and 3 units above the origin is

(A) x = -3
(B) x = 3
(C) y = -3
(D) y = 3


Q13. If the line represented by the equation 3x + αy = 8 passes through the points (2,2), then the value of α is

(A) 0
(B) 4
(C) 3
(D) 1


Q14. The solution of equation x-2y = 4 is:

(A) (0,2)
(B) (2,0)
(C) (4,0)
(D) (1,1)


Q15. The straight line passing through the points (0, 0), (–1, 1) and (1, – 1) has the equation :

(A) 2 – x = 3y
(B) y = x
(C) 2x – y = 0
(D) x + y = 0


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2C
3C
4A
5B
6C
7A
8C
9B
10D
11A
12D
13D
14C
15D

Leave a Comment