Lines and Angles MCQ Questions for Class 9 Math’s Chapter 6 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Mathematics with Answers


Q1. If two lines intersect each other, then the vertically opposite angles are:

(A) Equal
(B) Unequal
(C) Cannot be determined
(D) None of the above


Q2. In a triangle ABC if ∠A = 53° and ∠C = 44° then the value of ∠B is:

(A) 46°
(B) 83°
(C) 93°
(D) 73°


Q3. If a transversal intersects two parallel lines, then the consecutive interior angles are

(A) equal
(B) congruent
(C) supplementary
(D) complementary


Q4. Two parallel lines intersect at:

(A) One point
(B) Two points
(C) Three points
(D) Null


Q5. In a triangle ABC if ∠A = 53° and ∠C = 44° then the value of ∠B is:

(A) 46°
(B) 83°
(C) 93°
(D) 73°


Q6. An exterior angle of a triangle is 80° and the interior opposite angles are in the ratio 1 : 3, measure of interior opposite angles are

(A) 30°, 90°
(B) 40°, 120°
(C) 20°, 60°
(D) 30°, 60°


Q7. Two parallel lines have:

(A) A common point
(B) Two common points
(C) No common point
(D) Infinite common points


Q8. An acute angle is:

(A) More than 90 degrees
(B) Less than 90 degrees
(C) Equal to 90 degrees
(D) Equal to 180 degrees


Q9. If two interior angles on the same side of a transversal intersecting two parallel lines in the ratio 2:3 ,then find the larger of two angles.

(A) 72°
(B) 108°
(C) 54°
(D) 36°


Q10. An angle is 14° more than its complementary angle, then angle is :

(A) 38°
(B) 52°
(C) 50°
(D) None of these


Q11. If one angle of triangle is equal to the sum of the other two angles then triangle is :

(A) Acute triangle
(B) Obtuse triangle
(C) Right triangle
(D) None of these


Q12. If one angle of triangle is equal to the sum of the other two angles then triangle is :

(A) Acute triangle
(B) Obtuse triangle
(C) Right triangle
(D) None of these


Q13. Each angle of an equilateral triangle is

(A) 50°
(B) 90°
(C) 54°
(D) 60°


Q14. If two lines intersect each other, then the vertically opposite angles are:

(A) Equal
(B) Unequal
(C) Cannot be determined
(D) None of the above


Q15. X lies in the interior of ∠BAC. If ∠BAC = 70° and ∠BAX = 42° then ∠XAC =?

(A) 28°
(B) 29°
(C) 27°
(D) 30°


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2B
3C
4D
5B
6C
7C
8B
9B
10B
11C
12C
13D
14A
15A

Leave a Comment