Magnetic Effects of Electric Current MCQ Questions for Class 10 Science Chapter 13 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Science Physics with Answers


Q1.Fleming’s left hand and Right hand rules are used in

(A) Generator and electric motor
(B) Electric motor and generator
(C) any rule can be used for any device
(D) both are not applied for generator and motor.


Q2. magnetic field directed in north direction acts on an electron moving in east direction. The magnetic force on the electron will act

(A) vertically upwards.
(B) towards east.
(C) vertically downwards.
(D) towards north.


Q3. A soft iron bar is introduced inside the current carrying solenoid. The magnetic field inside the solenoid

(A) will decrease
(B) will remains same
(C) will increase
(D) will become zero


Q4. The most important safety method used for protecting home appliances from short circuiting or overloading is by

(A) earthing
(B) use of fuse
(C) use of stabilizers
(D) use of electric meter.


Q5. Electric motor converts

(A) Mechanical energy into electrical energy
(B) Mechanical energy into heat energy
(C) Electrical energy into heat energy
(D) Electrical energy into mechanical energy


Q6. If the current values periodically from zero to a maximum value, back to zero and then reverses its direction, the current is

(A) direct
(B) alternative
(C) pulsating
(D) none of the above


Q7. When current is parallel to magnetic field, then force experience by the current carrying conductor placed in uniform magnetic field is

(A) Twice to that when angle is 60°
(B) Thrice to that when angle is 60°
(C) zero
(D) infinite


Q8. Which of the following properties of a proton can change when it moves freely in a
magnetic field

(A) mass
(B) speed
(C) velocity
(D) momentum


Q9. Potential difference between a live wire and a neutral wire is

(A) 200 volt
(B) 150 volt
(C) 210 volt
(D) 220 volt


Q10. An electric generator actually acts as

(A) a source of electric charge.
(B) a source of neat energy.
(C) an electromagnet.
(D) a converter of energy.


Q11. In electric motor, to make the coil rotating continuously in the same direction, current is reversed in the coil after every half rotation by a device called

(A) carbon brush
(B) commutator
(C) slip ring
(D) armature


Q12. The insulation color of earth wire is

(A) blue
(B) red
(C) green
(D) white.


Q13. Small current in a circuit is detected by

(A) Galvanometer
(B) Solenoid
(C) Voltmeter
(D) Fleming’s left hand rule


Q14. The most important safety method used for protecting home appliances from short circuiting or overloading is

(A) earthing
(B) use of fuse
(C) use of stabilizers
(D) use of electric meter


Q15. A positively charged particle say an alpha particle projected towards west is deflected toward north by a magnetic field. The direction of the magnetic field is

(A) Upward
(B) downward
(C) towards south
(D) towards east.


Q16. The pattern of the magnetic field produced by the straight current carrying conducting wire is

(A) in the direction opposite to the current
(B) in the direction parallel to the wire
(C) circular around the wire
(D) in the same direction of current


Q17. The best material to make permanent magnets is

(A) aluminium
(B) soft iron
(C) copper
(D) alnico


Q18. Magnetic lines of force inside current carrying solenoid are

(A) perpendicular to axis.
(B) along the axis and are parallel to each other.
(C) parallel inside the solenoid and circular at the ends.
(D) circular.


Q19. A device for producing electric current is called a

(A) Galvanometer
(B) Motor
(C) Generator
(D) Ammeter


Q20. Electric motor is a device which converts

(A) mechanical energy to electrical energy
(B) electrical energy to mechanical energy
(C) chemical energy to mechanical energy
(D) mechanical energy to light energy.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2C
3C
4B
5D
6B
7A
8C
9D
10D
11B
12C
13A
14B
15D
16A
17D
18C
19C
20B

MCQ Questions for Class 10 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Biology with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Physics with Answers

Chapter 10 Light Reflection and Refraction MCQ Questions
Chapter 11 Human Eye and Colorful World MCQ Questions
Chapter 12 Electricity MCQ Questions
Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current MCQ Questions
Chapter 14 Sources of Energy MCQ Questions

2 thoughts on “Magnetic Effects of Electric Current MCQ Questions for Class 10 Science Chapter 13 with Answers”

  1. Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit once again since I book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

    Reply

Leave a Comment