Management of Natural Resources MCQ Questions for Class 10 Science Chapter 16 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Science with Answers Biology


Q1. Which of the following is not an use of forest ?

(A) Controls floods.
(B) Used to make paper.
(C) Causes soil erosion.
(D) Resin, gum and drugs are obtained.


Q2. The Indira Gandhi Canal has brought greenery to considerable areas of

(A) Gujarat
(B) Rajasthan
(C) Bihar
(D) Madhya Pradesh


Q3. Ground water will not be depleted due to:

(A) afforestation
(B) thermal power plants
(C) loss of forest, and decreased rainfall
(D) cropping of high water demanding crops


Q4. Which plan has been started by government to control pollution of Ganga?

(A) Ganga Action Plan
(B) Ganga Revival Plan
(C) Swachh Jal Abhiyan
(D) Ganga Restoration Plan


Q5. The main cause for abundant coliform bacteria in the river Ganga is

(A) disposal of unbumt corpses into water
(B) discharge of effluents from electroplating industries
(C) washing of clothes
(D) immersion of ashes


Q6. What do you mean by GAP

(A) Government Action Plan
(B) Ganga Action Plan
(C) Government Agency for Pollution Control
(D) Government Animal Protection Plant


Q7. Which of the following is the ‘biodiversity hot spots’ ?

(A) Rivers
(B) Forests
(C) Deserts
(D) Oceans


Q8. Sardar Sarovar Dam is constructed on which river?

(A) Ganga
(B) Sutluj
(C) Narmada
(D) Kaveri


Q9. Which one of the following is an example of renewable resource ?

(A) Coal
(B) Petroleum
(C) Wildlife
(D) Natural gas


Q10. What are the three R’s to save the environment?

(A) Reduce, Recycle, Reuse
(B) Replenish, Reduce, Reuse
(C) Reconstruct, Recycle, Reduce
(D) Reduce, Recycle, Remove


Q11. Select the incorrect statement.

(A) Economic development is linked to environmental conservation
(B) Sustainable development encourages development for current generation and conservation of resources for future generations
(C) Sustainable development does not consider the view points of stakeholders
(D) Sustainable development is a long planned and persistent development


Q12. The Tehri Dam is constructed on River

(A) Yamuna
(B) Bhagirathi
(C) Ravi
(D) Sutlej


Q13. Ground water will not be depleted due to-

(A) afforestation
(C) loss of forest and decreased rainfall
(B) thermal power plant
(D) growing of water demanding crops


Q14. Which of the following is not an use of forest ?

(A) Controls floods.
(B) Used to make paper.
(C) Causes soil erosion.
(D) Resin, gum and drugs are obtained.


Q15. What is the purpose of rain-water harvesting?

(A) To hold rain water on the surface of the earth.
(B) To recharge ground water.
(C) To use water for the irrigation of crops.
(D) To rear fish


Q16. Environment Day falls on

(A) 28th February
(B) 23rd March
(C) 5th June
(D) 16th August


Q17. The better way to assess the pollution level of a water body is to calculate the:

(A) Nutrient level
(B) Number of organisms
(C) Coliform count
(D) Pesticide level.


Q18. The pH range most conducive for life of fresh water plants and animals is

(A) 6.5 – 7.5
(B) 2.0 – 3.5
(C) 3.5 – 7.0
(D) 9.0 – 10.5


Q19. When we destroy a forest, we destroy

(A) the trees
(B) population of wildlife
(C) the environment
(D) food and shelter of wild animals


Q20. Amrita Devi Bishnoi sacrificed her life to protect the

(A) Palm trees
(B) Khejri trees
(C) Sal trees
(D) Teakwood trees.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2B
3B
4A
5A
6B
7B
8C
9C
10A
11C
12B
13A
14C
15B
16C
17C
18A
19C
20B

MCQ Questions for Class 10 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Biology with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Physics with Answers

Chapter 10 Light Reflection and Refraction MCQ Questions
Chapter 11 Human Eye and Colorful World MCQ Questions
Chapter 12 Electricity MCQ Questions
Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current MCQ Questions
Chapter 14 Sources of Energy MCQ Questions

Leave a Comment