Matter in Our Surroundings MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 1 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Science with Answers: Chemistry


Q1. Why do naphthalene balls disappear with time without leaving any solid behind?

(A) Due to melting
(B) Due to freezing
(C) Due to boiling
(D) Due to sublimation


Q2. The melting point of ice is:

(A) 273.16 K
(B) 723.16 K
(C) 263.16 K
(D) 373 K


Q3. Dry ice is

(A) water in solid state
(B) water in gaseous state
(C) CO2 in liquid state
(D) CO2 in solid state


Q4. Find the incorrect statement

(A) Low boiling liquids evaporate faster than high boiling liquids.
(B) Cooling is caused during boiling
(C) The normal room temperature is 298 K
(D) Evaporation is a surface phenomenon but boiling is not


Q5. Which of the following does not undergo sublimation?

(A) Ammonium chloride
(B) Sodium chloride
(C) Solid carbon dioxide
(D) Iodine


Q6. Conversion of solid to gas is called

(A) vapourisation
(B) condensation
(C) liquefaction
(D) sublimation.


Q7. Which of the following will produce severe burns ?

(A) Cold water
(B) Hot water
(C) Boiling water
(D) Steam


Q8. The property of flow is unique to fluids. Which one of the following statements is correct?

(A) Only gases behave like fluids
(B) Gases and solids behave like fluids
(C) Gases and liquids behave like fluids
(D) Only liquids are fluids


Q9. Which of the following causes the temperature of a substance to remain constant while it is undergoing a change in its state?

(A) Latent heat
(B) Lattice energy
(C) Loss of heat
(D) None of these


Q10. A form of matter has no fixed shape but it has a fixed volume. An example of this form of matter is

(A) Krypton
(B) Kerosene
(C) Carbon steel
(D) Carbon dioxide


Q11. Which of the following conditions is most favourable for converting a gas into a liquid?

(A) High pressure, low temperature
(B) Low pressure, low temperature
(C) Low pressure, high temperature
(D) High pressure, high temperature


Q12. Which One Of The Following Set Of Phenomena Would Increase On Raising The Temperature?

(A) Diffusion, evaporation, compression of gases
(B) Evaporation, compression of gases, solubility
(C) Evaporation, diffusion, expansion of gases
(D) Evaporation, solubility, diffusion, compression of gases


Q13. The type of motion that is present in solids is:

(A) random
(B) linear (in a straight line)
(C) vibratory
(D) circular


Q14. What is the matter?

(A) anything that has mass.
(B) anything that has volume.
(C) anything that has mass and volume.
(D) anything that has mass and volume and occupy space.


Q15. When water at 0°C freezes to form ice at the same temperature of 0°C, then it:

(A) Absorbs some heat
(B) Releases some heat
(C) Neither absorbs nor releases heat
(D) Absorbs exactly 3.34 x 105J/kg of heat


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2A
3D
4B
5B
6D
7D
8C
9A
10B
11A
12C
13C
14D
15B


MCQ Questions for Class 9 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 9 Science Biology with Answers



MCQ Questions for Class 9 Science Physics with Answers

Leave a Comment