MCQ Practice Test on Engineering Materials Set – 24

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Bronze is an alloy of

(A) Copper and zinc
(B) Copper and tin
(C) Copper, tin and zinc
(D) None of these


Q2. The hardness of steel increases if it contains

(A) Pearlite
(B) Ferrite
(C) Cementite
(D) Martensite


Q3. Which of the following steel making process is being adopted at Rourkela (in India) Steel Plant?

(A) Bessemer process
(B) Open hearth process
(C) Electric process
(D) LD process


Q4. Duralumin contains

(A) 94% aluminium, 4% copper and 0.5% Mn, Mg, Si and Fe
(B) 92.5% aluminium, 40% copper, 2% nickel, and 1.5% Mg
(C) 10% aluminium and 90% copper
(D) 90% magnesium and 9% aluminium with some copper


Q5. Cartridge brass can be

(A) Cold rolled into sheets
(B) Drawn into wires
(C) Formed into tube
(D) Any one of these


Q6. Beryllium bronze has

(A) High yield point
(B) High fatigue limit
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q7. The type of space lattice found in gamma-iron is

(A) Face centered cubic space lattice
(B) Body centered cubic space lattice
(C) Close packed hexagonal space lattice
(D) None of these


Q8. The cupola is used to manufacture

(A) Pig iron
(B) Cast iron
(C) Wrought iron
(D) Steel


Q9. Which of the following material has maximum ductility?

(A) Mild steel
(B) Copper
(C) Nickel
(D) Aluminium


Q10. Cupola produces following material

(A) Cast iron
(B) Pig iron
(C) Wrought iron
(D) Malleable iron


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(C)
3(D)
4(A)
5(D)
6(C)
7(A)
8(B)
9(A)
10(A)

Leave a Comment