MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 1 Understanding Diversity with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. A country’s customs, religions, arts and history constitute its ……………………… .

(A) Constitution
(B) Culture
(C) Diversity


Q2. Who composed our National Anthem

(A) Mahatma Gandhi
(B) Dr Iqbal
(C) Bhagat Singh
(D) Rabindranath Tagore


Q3. Where are the Pushmina shawls woven?

(A) In Kashmir
(B) In Tamil Nadu
(C) In Mumbai
(D) In Haryana


Q4. ‘The discovery of India’ book was written by ……………………… .

(A) Jawaharlal Nehru
(B) Subhash Chandra Bose
(C) Mahatma Gandhi


Q5. The fertile land and humid climate are suited for growing

(A) Rice
(B) Maize
(C) Cereals
(D) Pulses


Q6. To which caste does Sameer Ek belong?

(A) Muslim
(B) Hindu
(C) Sikh
(D) None of these


Q7. People in Ladakh keep

(A) Bull
(B) Sheep
(C) Cow
(D) Dog


Q8. Pashmina is famous product of:

(A) Ladakh
(B) Kerala
(C) UP


Q9. Which language does Sameer Do speak?

(A) English
(B) Hindi
(C) Sanskrit
(D) Tamil


Q10. Respect and safeguard is the matter of

(A) Revenge
(B) Safety
(C) Respectful
(D) Priority


Q11. Which region/state produces the Pushmina wool?

(A) Ladakh
(B) Jamshedpur
(C) Kolkata
(D) Delhi


Q12. The Apostle of Christ came in Kerala about:

(A) 1000 years ago
(B) 1500 years ago
(C) 2000 years ago


Q13. The utensils used for frying cheenavala are called

(A) Cheenapatti
(B) Cheenatawa
(C) Cheenachatti
(D) Cheenapan


Q14. On which source do the people of Ladakh depend for drinking water?

(A) Rivers
(B) Sea
(C) Melting of snow
(D) None of these


Q15. Kerala and Ladakh is similar in:

(A) Both regions were influenced by Chinese and Arab traders.
(B) Both regions are producer of Pashmina
(C) Both regions having same climate.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(D)
3(A)
4(A)
5(A)
6(B)
7(B)
8(A)
9(B)
10(D)
11(A)
12(C)
13(C)
14(C)
15(A)

Leave a Comment