MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 2 Diversity and Discrimination with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. How many major religions are in the world?

(A) One
(B) Ten
(C) Six


Q2. Children with special needs are no longer called

(A) Disabled
(B) Diverse
(C) Unusual
(D) Prejudiced


Q3. Ladakh is a desert in the mountains in the _ part of Jammu and Kashmir

(A) Eastern
(B) Southern
(C) Western
(D) Northern


Q4. When do boys and girls cry?

(A) When they are angry
(B) When they feel pain
(C) When someone teases them
(D) All of these


Q5. Who was considered the Father of Constitution?

(A) DrAmbedkar
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Rajendra Prasad


Q6. How many languages are spoken in India?

(A) More than 600
(B) More than 1600
(C) More than 2600
(D) More than 3600


Q7. Who delivered the speech on the eve of independence

(A) Rajendra Prasad
(B) M.K.Gandhi
(C) Indira Gandhi
(D) Pt Nehru


Q8. Ladakh is also called

(A) Little China
(B) Little Tibet
(C) Little Japan
(D) Little Afghanistan


Q9. Which of the following is not a suitable reason responsible for discrimination?

(A) Different religion
(B) Different language
(C) Different choice


Q10. Which of the following is not a suitable reason responsible for discrimination?

(A) Different religion
(B) Different language
(C) Different choice


Q11. Festival related to boat race is

(A) Pongal
(B) Diwali
(C) Onam
(D) Holi


Q12. Which is Tibetan national epic?

(A) Mahabharata
(B) Kesar Saga
(C) Ramayana
(D) None of them


Q13. What does crying mean?

(A) A sign of weakness
(B) A sign of healthiness
(C) A sign of bravery
(D) None of these


Q14. According to government Dalits are __ .

(A) Scheduled castes
(B) Scheduled tribes
(C) Generals


Q15. Who belongs to the Mahar caste

(A) Jawahar lal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C) Rajendra Prasad
(D) B.R.Ambedkar


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(A)
3(A)
4(D)
5(A)
6(B)
7(D)
8(B)
9(C)
10(C)
11(C)
12(B)
13(A)
14(A)
15(D)

Leave a Comment