MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 3 What is Government with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. When did American women get the right to vote?

(A) 1940
(B) 1920
(C) 1931


Q2. Name the highest court in India

(A) High Court
(B) Supreme court
(C) Nyay Panchayat
(D) State court


Q3. At which level does the government work?

(A) Internal and External
(B) Micro and Macro
(C) Small and Big
(D) Local, state and national


Q4. Which of the following is the capital of India?

(A) Mumbai
(B) Agra
(C) New Delhi
(D) Aurangabad


Q5. Who makes the laws for the whole country?

(A) State Government
(B) Central Government
(C) Local Government


Q6. What do governments do for their people?

(A) Build the roads and schools
(B) Supply the electricity
(C) Take action on social issues
(D) All of these


Q7. Krishna Raja Sagara Dam in

(A) Tamil Nadu
(B) Odisha
(C) Karnataka
(D) Kerala


Q8. Universal adult franchise means

(A) adults can vote
(B) education to all
(C) employment to all
(D) No caste system


Q9. Universal adult franchise means

(A) adults can vote
(B) education to all
(C) employment to all
(D) No caste system


Q10. Which agency of the government does the job of protecting the boundaries of the country and maintaining peaceful relations with other countries?

(A) Gram Panchayat
(B) Ministry of Foreign Affairs
(C) Ministry of Defence
(D) Both (B) and (C)


Q11. The railways, supreme Court, Bharat petroleum al belong to the

(A) Foreign agency
(B) President
(C) State government
(D) Central government


Q12. A __ is the organization, or agency through which a political unit exercises its authority and controls the actions of its citizens.

(A) Parliament
(B) Public
(C) Government
(D) Ministry


Q13. At which level does a government work?

(A) Local level
(B) National level
(C) State level
(D) All of these


Q14. The local level relates to the:

(A) Village, town or locality
(B) State
(C) Country


Q15. Which government takes decision for the defence of our country?

(A) National
(B) State
(C) local
(D) Panchayat


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(B)
3(D)
4(C)
5(B)
6(D)
7(C)
8(A)
9(A)
10(D)
11(D)
12(C)
13(D)
14(A)
15(A)

Leave a Comment