MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 4 Key Elements of a Democratic Government with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Dispute between Karnataka and Tamil Nadu is related to:

(A) Distribution of Mines
(B) Distribution of water
(C) Distribution of land


Q2. The jurisdiction covering the Andaman and Nicobar islands falls under the supervision of __:

(A) A circuit bench of the Bombay High Court at Port Blair
(B) A circuit bench of the Madras High Court at Port Blair
(C) A circuit bench of the Kolkata High Court at Port Blair
(D) A circuit bench of Supreme Court of India at Port Blair


Q3. The government is a system which governs the organization of the

(A) Society
(B) State
(C) Country
(D) Minorities


Q4. What is the official language of South Africa?

(A) Zulu
(B) Hindi
(C) Sanskrit
(D) English


Q5. Which of the following party fought against the system of apartheid?

(A) The African Party
(B) The African National Congress
(C) Both (A) and (B)


Q6. Who was shocked after hearing the story of earlier South Africa?

(A) Maya Naidoo
(B) Maya’s Mother
(C) Hector
(D) None of these


Q7. The right to vote enables people to elect their

(A) Law
(B) Parliament
(C) Constitution
(D) Representatives


Q8. The Indian _ lays down the basic rules that have to be followed by everyone

(A) Constitution
(B) Parliament
(C) Court
(D) Law


Q9. Apartheid is discrimination on the ground of:

(A) Race
(B) Wealth
(C) Religion


Q10. What does Apartheid mean?

(A) Allowed
(B) Separation
(C) Not allowed
(D) All of these


Q11. If government wants to be continued in power

(A) Court have to pass a special resolution
(B) They have to be re-elected by the people
(C) They have to pass a bill in the court
(D) Court have to pass a ordinary resolution


Q12. South Africa became a democratic country in

(A) 1990
(B) 1992
(C) 1994
(D) 1996


Q13. What was the state of ambulances for black people in South Africa?

(A) Fully equipped
(B) Not equipped
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q14. Which is the official language of South Africa?

(A) Zulu
(B) English
(C) Sanskrit


Q15. Conflicts occur when people of _ cultures, religions, regions or economic backgrounds do not get along with each other

(A) Two
(B) Different
(C) Same
(D) Three


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(C)
3(C)
4(A)
5(B)
6(A)
7(D)
8(A)
9(A)
10(B)
11(B)
12(C)
13(B)
14(A)
15(B)

Leave a Comment