MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati raj with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Surat had a plague in 1994 because

(A) It was a dirtiest city
(B) It was densely populated
(C) It a cleanest city
(D) It was political city


Q2. Why was Gangabai love respected

(A) For being lazy citizen
(B) For helping the poor
(C) For behaving rudely
(D) For her being active citizen


Q3. Each village panchayat is divided into:

(A) Groups
(B) Sections
(C) Wards


Q4. Who takes the complicated decisions that affect the entire city

(A) A group of doctors
(B) A group of ministers
(C) A group of lawyers
(D) A group of councillors


Q5. The __ that takes care of street lights, garbage collection, water supply, keeping the streets and the market clean

(A) Block
(B) Gram Panchayat
(C) Municipal Council
(D) Municipal Corporation


Q6. Who is the head of the Tehsil

(A) Lekhpal
(B) Mayor
(C) Tehsildar
(D) BDO


Q7. The Gram Panchayat has a Secretary who is also the Secretary of the

(A) District
(B) Gram Sabha
(C) Village
(D) Gram Block


Q8. Block Development Officer is the officer of:

(A) Block
(B) Village
(C) District


Q9. All the members of the Gram Sabha also elect a Sarpanch who is the Panchayat

(A) President
(B) Prime-Minister
(C) Minister
(D) Vice President


Q10. How many villages are there in India approximately

(A) Seven Lakh
(B) Two lakh
(C) Three lakh
(D) Six lakh


Q11. The Gram Panchayat is elected for:

(A) 5 years
(B) 3 years
(C) 6 years


Q12. Why was Gangabai love respected

(A) For being lazy citizen
(B) For helping the poor
(C) For behaving rudely
(D) For her being active citizen


Q13. District collector is also known as

(A) Landowner
(B) Superintendent
(C) District Magistrate
(D) Zamindar


Q14. Panch is elected from:

(A) For Whole Gram Sabha
(B) For a Whole Panchayat
(C) For a ward


Q15. Job of contract workers are

(A) Safe
(B) Temporary
(C) Permanent
(D) Secured


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(D)
3(C)
4(D)
5(D)
6(C)
7(B)
8(A)
9(A)
10(D)
11(A)
12(D)
13(C)
14(C)
15(B)

Leave a Comment