MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 6 Rural Administration with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Panchayati Raj system is

(A) Establish to assist the working of the government
(B) Organisation the work of Central government
(C) A constitutional establishment
(D) Organisation of work of state government


Q2. Patwari is also known as

(A) lekhpal
(B) karamchari
(C) village officer
(D) all of these


Q3. Raghu had shifted the bund by a few feet in the field of:

(A) Patwari
(B) Tehsildar
(C) Mohan


Q4. Which prize is awarded for the excellent work in Panchayat?

(A) Nirmal Gram Puruskar
(B) Naveen Gram Puruskar
(C) Normal Gram Puruskar
(D) Natural Gram Puruskar


Q5. Who does the work of measuring land and keeping land record?

(A) Doctor
(B) Chemist
(C) Patwari
(D) All of these


Q6. How many villages are there in India approximately?

(A) One lakh
(B) Three lakhs
(C) Four lakhs
(D) Six lakhs


Q7. The primary part of the three tier system of Panchayati Raj is

(A) Janpad
(B) Zila Sabha
(C) Village Panchayat
(D) Zila Samiti


Q8. SHO is the head of:

(A) Tehsil
(B) District
(C) Police Station


Q9. Who is Mohan in this chapter?

(A) a farmer
(B) a doctor
(C) an engineer
(D) SHO


Q10. Secretary of the Gram Sabha is appointed by the

(A) Government
(B) People
(C) Wards
(D) Panchayat


Q11. If any one attacks, you will go to the:

(A) Police Station
(B) Tehsil
(C) Revenue office


Q12. Land records at the village level are taken care of by the __

(A) Chaukidars
(B) Tehsildar
(C) District collector
(D) Kanungo


Q13. To whom did Mohan meet at the Police station to complain about what had happened with him?

(A) SHO
(B) SI
(C) ASI
(D) None of these


Q14. Maintenance of land record is the responsibility of:

(A) SHO
(B) District Collector
(C) Patwari


Q15. __ is the highest officer of education department in the district

(A) Tehsildar
(B) District inspector of school
(C) Medical
(D) Police


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(D)
3(C)
4(A)
5(C)
6(D)
7(C)
8(C)
9(A)
10(A)
11(A)
12(D)
13(A)
14(C)
15(B)

Leave a Comment