MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 8 Rural Livelihoods with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. People of Chizami village do _ cultivation

(A) Jhum
(B) Terrace
(C) Slash
(D) Tree


Q2. In the village Kalapattu tea shops are:

(A) Three
(B) Four
(C) Five
(D) Six


Q3. How much land does Ramalingam have ?

(A) 40 acres
(B) 50 acres
(C) 20 acres
(D) 30 acres


Q4. What does Ramalingam do with the rice produce in his rice mills

(A) He distributes it to the poors
(B) He sells to the government
(C) He sells to villagers
(D) He sells to traders in nearby towns


Q5. Which is farming activity?

(A) Blacksmith’s work
(B) Weaving
(C) Fishing
(D) Weeding


Q6. In the villages most people depend on:

(A) Fishing
(B) Fruit growing
(C) Pickle making
(D) Agriculture


Q7. Which of the following states of India has the highest poverty ratio?

(A) Orissa
(B) Bihar
(C) Punjab
(D) Assam


Q8. A man engaged in making iron goods tools, instruments etc

(A) Labour
(B) Potter
(C) Teacher
(D) Blacksmith


Q9. One of the major crop failure reason is:

(A) Seeds are not of good quality
(B) Pests attack on crops
(C) Monsoon does not bring enough rain
(D) All the above


Q10. If the farmers fails to repayment of loan he commits

(A) Murder
(B) Suicide
(C) Theft
(D) Prison


Q11. Farmers need to take loan for the following reasons except

(A) Tourism
(B) Purchase seeds
(C) Purchase Fertilisers
(D) Purchase Pesticides


Q12. Which of the following village is in Tamil Nadu

(A) Kalapattu
(B) Kalpattu
(C) Kallapetu
(D) Kalaput


Q13. Harvesting season for paddy falls in the months

(A) September-October
(B) November-December
(C) July-August


Q14. Workers who work on land but do not posses any land is

(A) Landless workers
(B) Land full workers
(C) Land sufficient workers
(D) Landless owners


Q15. Who is supervisor of the field

(A) Ramalingam’s wife
(B) Karuthamma
(C) Ramalingam
(D) Ramalingam daughter


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(B)
3(C)
4(D)
5(D)
6(D)
7(B)
8(B)
9(D)
10(B)
11(A)
12(B)
13(B)
14(A)
15(A)

Leave a Comment