MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 9 Urban Livelihoods with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. In the Call Centres people can get employment, who can:

(A) Speak in English;
(B) Go outside on tour;
(C) Sell the products;
(D) Work as a labourer.


Q2. Name the kind od workers who gets the medical facilities by his employer.

(A) Daily workers
(B) casual workers
(C) street hawkers
(D) regular workers


Q3. The life of people in urban areas is __ than the rural areas

(A) Same
(B) Highly similar
(C) Slower
(D) Faster


Q4. If we feel a problem in our teeth, where should we go?

(A) To a physician
(B) To an orthopaedic
(C) To a veterinary clinic
(D) To a dentist


Q5. Nirmala is employed:

(A) On regular basis;
(B) On contract basis;
(C) On casual basis;
(D) On self employment


Q6. Who is Bachchu Manjhi?

(A) Engineer
(B) Dentist
(C) Rikshaw-puller
(D) Teacher


Q7. Who was Thulasi

(A) Live in towns
(B) Fish catchers
(C) Works in Ramalingams field as a labourer
(D) Large money lender


Q8. Which of these are not self employed workers?

(A) Hwkers
(B) Vendors
(C) Shop Owners
(D) Bank employees


Q9. The market place was already crowded because of:

(A) Discounted sale
(B) Cheaps items were sold there
(C) Main market
(D) Festival season


Q10. How much does Bachchu Manjhi earn per day?

(A) Rupees 50
(B) Rupees 100
(C) Rupees 150
(D) Rupees 200


Q11. For how many hours workers in cloth mills unit had to work?

(A) 10 hours
(B) 6 hours
(C) 12 hours
(D) 18 hours


Q12. Kalpattu village is in

(A) Karnataka
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh


Q13. According to the survey in Ahmedabad city, how many workers work in the street?

(A) 10%
(B) 12%
(C) 14%
(D) 15%


Q14. “Labour chowk” is a place where:

(A) Hawkers are gathered;
(B) Labourers are gathered;
(C) Rickshaw pullers are gathered;
(D) Tea and pan shops are found.


Q15. Where did Nirmala work ?

(A) Shop
(B) sweet shop
(C) garment unit
(D) chemical factory


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(D)
3(D)
4(D)
5(C)
6(C)
7(C)
8(D)
9(D)
10(B)
11(C)
12(B)
13(B)
14(B)
15(C)

Leave a Comment