MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The Stars are not visible during the day because

(A) Of their self illumination
(B) Stars are far away from the earth
(C) Sun light is very bright
(D) Their size is large


Q2. The star which indicates the north is called

(A) pole star
(B) pole
(C) north pole
(D) south pole


Q3. Which is the most recognisable constellation?

(A) The saptarishi
(B) The moon
(C) The sun
(D) The mars


Q4. Which is the most recognisable constellation?

(A) The saptarishi
(B) The moon
(C) The sun
(D) The mars


Q5. Which is the most recognisable constellation?

(A) The saptarishi
(B) The moon
(C) The sun
(D) The mars


Q6. How is the sky filled with after sunset and in the night?

(A) Bright objects
(B) Dim objects
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q7. Asteroids are found between the orbit of______.

(A) Mars and Venus
(B) Mars and Mercury
(C) Mars and Saturn
(D) Mars and Jupiter


Q8. Which is the recently located planet?

(A) Pluto
(B) Mars
(C) Earth
(D) Uranus major


Q9. What is the name given to the full moon night?

(A) Amavasya
(B) Poornima
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q10. What is the largest Planet in the Solar System?

(A) Venus
(B) Mercury
(C) Earth
(D) Jupiter


Q11. Name the natural satellite of the Earth?

(A) Saturn
(B) Moon
(C) Sun
(D) Mars


Q12. The three quarters of Sun is made up of

(A) Methane
(B) Magnesium
(C) Hydrogen
(D) Water


Q13. The celestial bodies which have their own heat and light are called

(A) planets
(B) stars
(C) satellites
(D) all of these


Q14. Which is the third nearest planet to the Sun?

(A) Mars
(B) Saturn
(C) Pluto
(D) Earth


Q15. Why is the earth called as Blue Planet?

(A) Air colour is blue
(B) Land colour is blue
(C) Building having blue colour
(D) Two-third surface is covered by water


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(A)
3(A)
4(A)
5(A)
6(C)
7(D)
8(A)
9(B)
10(D)
11(B)
12(C)
13(B)
14(D)
15(D)

Leave a Comment