MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 2 Globe Latitudes and Longitudes with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The tropic of cancer and tropic of Capricorn are of

(A) Equal length
(B) Capricorn is shorter than the Cancer
(C) Capricorn is bigger than the Cancer
(D) Vey big difference between these two


Q2. Which of the following zone is situated between 66°30′ S and poles?

(A) Torrid Zone
(B) Temperate Zone
(C) Frigid Zone
(D) All of these


Q3. The globe is true model of the:

(A) Universe
(B) Earth
(C) Solar system


Q4. IST stands for

(A) Internal Specific Time
(B) Internal Standard Temperate
(C) Indian Standard Time
(D) Indian Specific Time


Q5. Between which parallels of latitudes is the Torrid Zone situated?

(A) Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn
(B) Tropic of Cancer and Arctic Circle
(C) Tropic of Capricorn and Antarctic Circle
(D) None of these


Q6. What is a globe?

(A) Earth
(B) True model of the earth
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q7. The Arctic Circle is located in the

(A) Western hemisphere
(B) Southern hemisphere
(C) Northern hemisphere
(D) Eastern hemisphere


Q8. Parallel of latitude of 66 ½° north is known as:

(A) Arctic circle
(B) Antarctic circle
(C) Longitude


Q9. Which of the following are shown on the globe in their true size?

(A) Countries
(B) Continents
(d Oceans
(D) All of these


Q10. Describe the shape of the Earth?

(A) A sphere which bulges at the poles and flattens at the centre
(B) A sphere which flattens at the poles and bulges at the centre
(C) A sphere which bulges at the poles and at the centre
(D) A perfect sphere


Q11. What divides the earth into the eastern and western hemisphere?

(A) prime meridian
(B) north pole
(C) Equator


Q12. What are meridian of longitude?

(A) The lines running from north pole to the south poles
(B) The lines running from north pole to the east poles
(C) The lines running from north pole to the west poles
(D) The lines running from east pole to the south poles


Q13. Name one of the following parallels of latitudes as Tropic of Cancer.

(A) 0°
(B) 23° 30′ S
(C) 23° 30′ N
(D) 66° 30′ N


Q14. The number of meridians of latitude are:

(A) 90
(B) 180
(C) 360


Q15. The Prime Meridian passes through

(A) Greenwood
(B) Greenfield
(C) Greenwhich
(D) Greenwich


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(C)
3(B)
4(C)
5(A)
6(B)
7(C)
8(A)
9(D)
10(B)
11(A)
12(A)
13(C)
14(C)
15(D)

Leave a Comment