MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 3 Motions of the Earth with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Earth’s movement around sun is called

(A) Rotation
(B) Revolution
(C) Solstice
(D) Equinox


Q2. What would have happened if the earth did not rotate?

(A) Cold conditions on earth’s half portion
(B) Warm conditions on earth’s another half portion
(C) No life possible in such extreme conditions
(D) All of these


Q3. An equinox happens each year

(A) Thrice
(B) Four times
(C) Twice
(D) Once


Q4. Seasons change due to the change in the position of the earth around the

(A) Moon
(B) Mars
(C) Saturn
(D) Sun


Q5. The period of one rotation of the earth is known as

(A) the sun day
(B) the moon day
(C) the earth day
(D) none of these


Q6. Motion of the earth on its axis in about 24 hours is called

(A) revolution
(B) rotation
(C) both (A) and (B)
(D) none of these


Q7. The sun rays are vertical over the during __

(A) Tropic of Capricorn, equinox
(B) Tropic of cancer, winter solstice
(C) Tropic of Capricorn, summer solstice
(D) Tropic of cancer, summer solstice


Q8. In Australia Christmas is celebrated in the season:

(A) Winter
(B) Summer
(C) Spring
(D) Autumn


Q9. Motion of the earth around the sun is known as

(A) revolution
(B) rotation
(C) both (A) and (B)
(D) none of these


Q10. A mean solar day is

(A) The average time taken for Earth to rotate on its axis: 24 hours
(B) The time taken for the Earth to go once around the Sun
(C) A day when the sun emits a lot of dangerous particles
(D) The time taken for the Earth to go once around the Sun


Q11. Direct rays of the Sun fall on the equator on:

(A) 21 March
(B) 21 June
(C) 22 December
(D) 21 September


Q12. The earth takes _ to complete one revolution

(A) 365 days and 9 hours
(B) 365 days and 8 hours
(C) 365 days and 7 hours
(D) 365 days and 6 hours


Q13. The circle that divides the globe into day and night is called

(A) circle of darkness
(B) circle of day and night
(C) circle of illumination
(D)none of these


Q14. In the leap year excess one day is added in the month of:

(A) January
(B) February
(C) March
(D) April


Q15. The axis of the earth which is an imaginary line, makes an angle of 66º with its

(A) Rotaitonal plane
(B) Orbital plane
(C) Revolution Plane
(D) Southern plane


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(D)
3(C)
4(D)
5(C)
6(B)
7(D)
8(B)
9(A)
10(A)
11(B)
12(D)
13(C)
14(B)
15(B)

Leave a Comment