MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 4 Maps with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Boundaries between different states are shown in _

(A) Political Map
(B) Relief Map
(C) Vegetation
(D) Commercial Map


Q2. For what purpose magnetic compass is used?

(A) For measuring distance
(B) For showing symbols
(C) For finding the directions
(D) For all of these


Q3. Topographical map are those

(A) Smaller than the atlas map
(B) Are used by engineers
(C) Larger than cadastral map
(D) Are based on actual survey of small area


Q4. Which of the following is not among the cardinal direction

(A) South
(B) North-east
(C) East
(D) West


Q5. A scale is compulsory for

(A) a map
(B) a sketch
(C) a symbol
(D) all of these


Q6. What is a map?

(A) A globe
(B) A drawing of the earth’s surface on a flat paper according to scale
(C) A projection
(D) None of these


Q7. Topographical map are those

(A) Smaller than the atlas map
(B) Are used by engineers
(C) Larger than cadastral map
(D) Are based on actual survey of small area


Q8. Which one is not a component of Map?

(A) Distance
(B) Direction
(C) Scale
(D) Symbol


Q9. What is physical map?

(A) Showing natural features of the earth
(B) Showing cities, towns and villages with boundaries
(C) Showing rainfall, distribution of forests etc.
(D) None of the above


Q10. Symbol on map that represent human and physical features on surface of Earth is classified as

(A) Legend
(B) Grid
(C) Key
(D) Both a and c


Q11. Green colour is used for showing:

(A) Mountains
(B) Plateaus
(C) Plains
(D) Waterbodies.


Q12. Plan is useful to show

(A) Details such as length and breadth of a room or place
(B) To find the location of place of the map
(C) Details of counties river, ocean
(D) Can be put together to make an Atlas


Q13. The blue colour is used for showing

(A) mountains
(B) plants and trees
(C) water
(D) none of these


Q14. A plan is a drawing of a small area on a:

(A) Small scale
(B) Large scale
(C) (A) & (B) both
(D) None


Q15. Atlas map are drawn on a __ scale.

(A) Infinite
(B) Small
(C) Very large
(D) Large


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(C)
3(D)
4(B)
5(A)
6(B)
7(D)
8(D)
9(A)
10(A)
11(C)
12(A)
13(C)
14(B)
15(B)

Leave a Comment