MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 5 Major Domains of the Earth with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which of the following NOT among the different layers of the atmosphere

(A) Hydrosphere
(B) Troposphere
(C) Thermosphere
(D) Mesosphere


Q2. Which of the following is the smallest continent?

(A) Africa
(B) Asia
(C) Australia
(D) Antarctica


Q3. About 29% of Earth is covered with:

(A) Land
(B) Water
(C) Mountains
(D) Rivers


Q4. The interaction of which one of the following sphere do NOT make up the biosphere

(A) Asthenosphere
(B) Atmosphere
(C) Hydrosphere
(D) Lithosphere


Q5. Which longest river flows through Africa?

(A) The Ganga
(B) The Yamuna
(C) The Nile
(D) None of these


Q6. Which is the earth consisting of solid portion?

(A) The Atmosphere
(B) Hydrosphere
(C) The Lithosphere
(D) All of these


Q7. _ passes through the Europe

(A) Antarctic Circle
(B) Tropic of Capricorn
(C) Tropic of cancer
(D) Arctic Circle


Q8. The Tropic of Cancer, the Equator and the Tropic of Capricorn pass through:

(A) Asia
(B) Africa
(C) South America
(D) Antarctica


Q9. Which is the largest continent?

(A) Asia
(B) Africa
(C) Australia
(D) None of these


Q10. Which of the following is NOT the components of the Hydrosphere

(A) Rivers
(B) Ice sheet
(C) Ocean
(D) Rocks


Q11. A narrow strip of land joining two landmasses is called:

(A) Strait
(B) Isthmus
(C) Strip
(D) Beach


Q12. Which of the following is NOT an ocean

(A) Indian
(B) Pacific
(C) Antarctica
(D) Atlantic


Q13. The Arctic Circle passes through

(A) Asia
(B) Europe
(C) North America
(D) All of these


Q14. The first woman climber on the peak of Mt. Everest is:

(A) Bachendri Pal
(B) Junko Tabei
(C) Edmund Hillary
(D) None


Q15. Which mountain range separate Europe from Asia

(A) The Himalayas
(B) The Andes
(C) The Urals
(D) The Alps


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(C)
3(A)
4(A)
5(C)
6(C)
7(D)
8(B)
9(A)
10(D)
11(B)
12(C)
13(D)
14(B)
15(C)

Leave a Comment