MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The plains of Asia are formed by rivers:

(A) Ganga and Brahmaputra
(B) Yamuna
(C) Kaveri


Q2. The mountains differ from the hills in terms of

(A) Elevation
(B) Slope
(C) Aspect
(D) Slant


Q3. Mauna Kea is higher than Mount Everest being

(A) 10,205 metres high
(B) 10,245metres high
(C) 10,235 metres high
(D) 10,255 metres high


Q4. Where are glaciers found?

(A) In plains
(B) In mountains
(C) In plateaus
(D) None of these


Q5. Which are the most useful areas for human habitation?

(A) Plateaus
(B) Mountains
(C) Plains


Q6. The wearing away of the earth’s surface is called

(A) mountains
(B) plateau
(C) erosion
(D) deposition


Q7. Rivers of ice

(A) Ice sheet
(B) Ice cubes
(C) Ice bergs
(D) Glaciers


Q8. The river Yangtze flows in

(A) South America
(B) Australia
(C) China
(D) Asia


Q9. Which is ideal for cultivation of crops?

(A) River valleys
(B) Flora and fauna
(C) Glaciers


Q10. In some mountains there are permanently frozen rivers of ice known as

(A) river valley
(B) glaciers
(C) plateaus
(D) none of these


Q11. Glaciers are found in:

(A) The mountains
(B) The plains
(C) The plateaus
(D) The hills


Q12. External process leads to

(A) Sinking of the earth surface
(B) Upliftment of earth’s surface
(C) Continues wearing of the internal surface areas
(D) Continuous wearing down of the land surface


Q13. Mountains may be arranged in a line known as

(A) horsts
(B) range
(C) glacier
(D) all of these


Q14. The Deccan Plateaus is located in:

(A) Kenya
(B) Australia
(C) India
(D) Africa


Q15. The Deccan Plateaus is located in:

(A) Kenya
(B) Australia
(C) India
(D) Africa


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(A)
3(A)
4(B)
5(C)
6(C)
7(D)
8(C)
9(A)
10(B)
11(A)
12(D)
13(B)
14(C)
15(C)

Leave a Comment