MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 7 Our Country India with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which of the following is not the sea which surrounds the India Peninsula

(A) Pacific Ocean
(B) Indian Ocean
(C) Arabian sea
(D) Bay of Bengal


Q2. Where do the rivers Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri drain?

(A) Western Ghats
(B) Lakshadweep
(C) Bay of Bengal
(D) None of these


Q3. In which part of India lays the Great Indian Desert?

(A) Southern
(B) Western
(C) Eastern


Q4. They __ are rich in minerals like coal and iron-ore

(A) Plains
(B) Rivers
(C) Mountains
(D) Plateau


Q5. What lies to the south of northern plains of India?

(A) Great Indian desert
(B) Peninsular plateau
(C) Vindhyas
(D) Western Ghats


Q6. In which direction of India is the Himalayas located?

(A) East
(B) West
(C) North
(D) South


Q7. Himalaya means the abode of?

(A) Snow
(B) Milk
(C) Water
(D) Gas


Q8. The world’s highest peak is located in:

(A) Great Himalaya or Himadri
(B) Peninsular plateau
(C) Western Ghats


Q9. Where is the Bay of Bengal?

(A) In the east direction of India
(B) In the West direction of India
(C) In the north direction of India
(D) In the South direction of India


Q10. India can be divided into how many natural regions.

(A) 7
(B) 4
(C) 5
(D) 6


Q11. The Andaman and Nicobar islands lie to the south-east of the Indian mainland in the:

(A) Arabian Sea
(B) Bay of Bengal
(C) Indian Ocean


Q12. The northern most limit of India is

(A) 73º2 N
(B) 37º 6′ N
(C) 45º4 N
(D) 67º3 N


Q13. Where does the Great Indian desert lie?

(A) In the eastern part of India
(B) In the western part of India
(C) In the northern part of India
(D) In the southern part of India


Q14. Lakshadweep islands are located in the:

(A) Arabian Sea
(B) Bay of Bengal
(C) Indian Ocean


Q15. Towards the south of the India is

(A) Pacific Ocean
(B) Arctic Ocean
(C) Atlantic Ocean
(D) Indian Ocean


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(C)
3(B)
4(D)
5(B)
6(C)
7(A)
8(A)
9(A)
10(D)
11(B)
12(B)
13(B)
14(A)
15(D)

Leave a Comment