MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 8 India Climate Vegetation and Wildlife with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which of the following is the Tropical Rainforest

(A) Western Ghats forest
(B) Himalaya vegetation
(C) Desert vegetation
(D) Mountain vegetation


Q2. From which language is the word monsoon taken?

(A) Latin
(B) Arabic
(C) English
(D) None of these


Q3. Our National animal is:

(A) Lion
(B) Tiger
(C) Elephant


Q4. During the summer season

(A) Temperature becomes very high
(B) Heavy rainfalls
(C) Temperature becomes very low
(D) Snowfall


Q5. Agriculture in India is dependent on

(A) rains
(B) drought
(C) winds
(D) all of these


Q6. Day to day changes in the atmosphere are known as?

(A) Weather
(B) Vegetation
(C) Mausium
(D) None of these


Q7. Season of retreating monsoon is also known as

(A) Summer
(B) Rainy
(C) Winter
(D) Autumn


Q8. The trees having conical shape are called:

(A) Cactus
(B) Thorny
(C) Coniferous


Q9. What is the duration of cold season in India?

(A) March to May
(B) October to November
(C) December to February
(D) All of these


Q10. Mahogany and rosewood trees are found in.

(A) Tropical evergreen forest
(B) Tropical deciduous forest
(C) Mangrove forests
(D) Mountain vegetation


Q11. Season of Retreating Monsoon is also called:

(A) Winter
(B) Rainy
(C) Autumn


Q12. Tropical deciduous forest are also called

(A) Desert
(B) Hot Forest
(C) Monsoon
(D) Mountain


Q13. What do moisture laden winds strike to cause rainfall?

(A) River
(B) Sea
(C) Mountain
(D) All of these


Q14. The word ‘Barish’ is the world of:

(A) Hindi
(B) Urdu
(C) Sanskrit


Q15. From which barrier the wind is strike to cause rainfall

(A) Sea
(B) River
(C) Mountain
(D) Plain


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(B)
3(B)
4(A)
5(A)
6(A)
7(D)
8(C)
9(C)
10(A)
11(C)
12(C)
13(C)
14(B)
15(C)

Leave a Comment