MCQ Questions for Class 6 History Chapter 1 What, Where, How and When? with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. They study about the remains of buildings made of stone and brick, paintings and sculpture. They explore to find tools, weapons, ornaments, and coins

(A) Archaeologist
(B) Historians
(C) Information officers
(D) Geologist


Q2. The place where rice was first grown is located in

(A) Yangtze River valley
(B) Sulaiman hills
(C) On the banks of Ganga
(D) the Gaxo hills


Q3. The study of manuscripts and inscriptions is known as:

(A) Sociology
(B) Archaeology
(C) Astrology
(D) None of the above.


Q4. How did merchants travel1?

(A) With Caravans
(B) Ships
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q5. Which of the following hills are located in North-east

(A) Vindhya Hill
(B) Garo hills
(C) Narmada Hills
(D) Satpura Hills


Q6. Jesus was founder of

(A) Hinduism
(B) Christianity
(C) Jews
(D) Muslims


Q7. Which river’s bank did the people live along in the ancient time?

(A) Ganga
(B) Narmada
(C) Satluj
(D) None of these


Q8. The Iranians and the Greeks came through the

(A) Southeast
(B) Northeast
(C) Southwest
(D) Northwest


Q9. BP stands for

(A) Backward Present
(B) Before Present
(C) Backward Past
(D) Before Past


Q10. Garo hills are located in:

(A) North-East of India
(B) South of India
(C) Central India
(D) West of India


Q11. On which river’s bank were the cities developed about 2500 years ago?

(A) Ganga
(B) Yamuna
(C) Narmada
(D) All of these


Q12. The art of making pictures and symbols by carving on stone is known as:

(A) Sculpture
(B) Architect
(C) Musician
(D) Farmers


Q13. From where did the Iranians and the Greek come?

(A) North west
(B) North east
(C) North south
(D) None of these


Q14. Prakrit language was used by

(A) Poor people
(B) Common people
(C) King only
(D) Rich people


Q15. The word India comes from the Indus, called __ in Sanskrit

(A) Bharat
(B) Indica
(C) Sindhu
(D) Indira


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS ;
1(A)
2(A)
3(D)
4(C)
5(B)
6(B)
7(B)
8(D)
9(B)
10(A)
11(A)
12(A)
13(A)
14(B)
15(C)

Leave a Comment