MCQ Questions for Class 6 History Chapter 10 Traders, Kings and Pilgrims with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Who controlled the river valleys?

(A) Chiefs and kings
(B) Poor men
(C) Ordinary people
(D) None of these


Q2. Xuanzang visited India in the reign of

(A) Ramagupta
(B) Harshavardhana
(C) Samudragupta
(D) Chandragupta II


Q3. Central Asia, China, Korea and Japan were famous for:

(A) Worship of Durga
(B) Worship of Mahaveer
(C) Worship of Shiva
(D) Worship of Buddha


Q4. What does muvendar mean?

(A) Three chiefs
(B) Three kings
(C) Three groups of people
(D) None of these


Q5. Which new Indian dynasty arose in Magadha in the fourth century A.D?

(A) Chalukya Dynasty
(B) Pandyas Dynasty
(C) Chola Dynasty
(D) Gupta Dynasty


Q6. Traders carried their goods in ancient time, through:

(A) Road by Bullock-cart
(B) Air rout
(C) Sea route
(D) All of these.


Q7. For what was the south India famous for?

(A) Gold
(B) Spices
(C) Stones
(D) All of these


Q8. The famous ruler of Gupta dynasty

(A) Samudragupta
(B) Chandragupta
(C) Harshagupta
(D) Ramagupta


Q9. Xuan Zang translated the manuscripts from:

(A) Pali to Sanskrit
(B) Pali to Chinese
(C) Brahmi to Chinese
(D) Sanskrit to Chinese


Q10. Where did the Romans find Gold?

(A) South India
(B) East India
(C) West India
(D) North India


Q11. Who was the father of Samudragupta?

(A) Hareshena
(B) Banabhatta
(C) Ramagupta
(D) Chandragupta


Q12. When did Cholas, Cheras and Pandyas become powerful in South India?

(A) About 1,300 years ago
(B) About 2,300 years ago
(C) About 3,300 years ago
(D)About 4,300 years ago


Q13. Who was the poet in the Samudragupta court?

(A) Harshsena
(B) Banbhatt
(C) Harishena
(D) Harshagupta


Q14. What was found in South India which referred about Roman traders?

(A) Gold coins
(B) Iron coins
(C) Brass coins
(D) Paper coins


Q15. Who was the most powerful ruler of Satavahanas?

(A) Gautamiputra Sri Satakarni
(B) Krishna
(C) Sidhartha
(D) All of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(B)
3(D)
4(A)
5(D)
6(C)
7(D)
8(A)
9(D)
10(A)
11(D)
12(B)
13(C)
14(A)
15(A)

Leave a Comment