MCQ Questions for Class 6 History Chapter 11 New Empires and Kingdoms with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Who wrote the biography of Harshavardhana?

(A) Surender Sharma
(B) Amir Khusro
(C) Banbhatta
(D) None of these


Q2. Aryabhata was a famous astronomer in the court of

(A) Chandragupta-II
(B) Chandragupta-IV
(C) Chandragupta-I
(D) Chandragupta-III


Q3. A famous poetry book Abhijnana Shakuntalam was written by:

(A) Banabhatta
(B) Kalidasa
(C) Harishena
(D) Ravikirti


Q4. Who tried to cross Narmada to march into Deccan?

(A) Harshavardhana
(B) Banbhatta
(C) Sidhartha
(D) Ashoka


Q5. Who was the father of Samudragupta

(A) Hareshena
(B) Banabhatta
(C) Ramagupta
(D) Chandragupta


Q6. The language used by Brahmins was:

(A) Prakrit
(B) Hindi
(C) English
(D) Sanskrit


Q7. Who was the famous ruler of a dynasty known as Guptas?

(A) Chandragupta
(B) Samudragupta
(C) Ashoka
(D) Sidhartha


Q8. __ the sacred book of Islam:

(A) Bible
(B) Geeta
(C) Ramayana
(D) Quran


Q9. Harshvardhana tried to cross the Narmada to march into the Deccan but stopped by:

(A) Pulakeshin-II
(B) Ravikirti
(C) Samudragupta
(D) None


Q10. To which language does the term ‘Prashasti’ belong?

(A) English
(B) Hindi
(C) Sanskrit
(D) Tamil


Q11. Someone engaged in or experienced in warfare

(A) Shudra
(B) Vaishyas
(C) Brahmins
(D) Warrior


Q12. Which was the capital of Pallavas and Chalukyas?

(A) Kanchipurm
(B) Delhi
(C) Agra
(D) Lucknow


Q13. __ was the capital of the Chalukyas, was an important trading centre

(A) Vajji
(B) Aihole
(C) Chera
(D) Chola


Q14. Samudragupta was the king of:

(A) Maurya Empire
(B) Gupta Regime
(C) Chalukya
(D) Cholas


Q15. Who was the best ruler of Chalukyas?

(A) Pulakeshin I
(B) Pulakeshin II
(C) Pulakeshin III
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(A)
3(B)
4(A)
5(D)
6(B)
7(B)
8(D)
9(A)
10(C)
11(D)
12(A)
13(B)
14(B)
15(B)

Leave a Comment