MCQ Questions for Class 6 History Chapter 12 Buildings, Paintings, and Books with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Who are the God and Goddess whose statues are worshipped in Temples?

(A) Shiva, Vishnu and Durga
(B) Indira Gandhi and Rajiv Gandhi
(C) All of these
(D) None of these


Q2. Most familiar star in universe is

(A) Sirius
(B) Sun
(C) Rigel
(D) Deneb


Q3. Durga temple around 1400 years ago found in:

(A) Sarnath
(B) Mathura
(C) Mahabalipuram
(D) Aihole


Q4. Name the hall where people could assemble.

(A) Mandapa
(B) Shikharas
(C) Garbhagriha
(D) None of these


Q5. Who wrote the Aryabhatiyam

(A) Vyas
(B) Valmiki
(C) Aryabhata
(D) Banabhatta


Q6. Bhitargaon, where an early temple is found is situated in the state of:

(A) Madhya Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Bihar


Q7. In which city is the iron pillar of Mehrauli located?

(A) Bihar
(B) Mathura
(C) Delhi
(D) Chandigarh


Q8. Purana literally mean

(A) Modern
(B) Old
(C) Civilised
(D) New


Q9. Subject of Meghaduta is related to:

(A) A story of a king and its wars
(B) A story of an Indian warrior
(C) A story of lovers who are separated
(D) A story of worship


Q10 . What is height of the iron Pillar?

(A) 12 Mts
(B) 7.2 Mts
(C) 5.0 Mts
(D) 8.2 Mts


Q11. Where is Bhitargaon is at present

(A) Gujarat
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Uttar Pradesh


Q12. Who composed Silappadikaram?

(A) Ilango
(B) Banbhatta
(C) Kalidasa
(D) All of these


Q13. Which are two Tamil epics

(A) Sangam and Manimeka
(B) Cilappatikaram and Manimekalai
(C) Sangam and Manimekalai
(D) None of these


Q14. ‘Puranas’ were written in the language:

(A) Hindi
(B) Tamil
(C) Sanskrit
(D) Pali


Q15. Who composed Meghaduta?

(A) Banbhatta
(B) Kalidasa
(C) Surdasa
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(B)
3(D)
4(A)
5(C)
6(B)
7(C)
8(B)
9(C)
10(B)
11(D)
12(A)
13(B)
14(C)
15(B)

Leave a Comment