MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2 On The Trial of the Earliest People with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Living beings that can sow and grow food giving plant for his food were called

(A) Food consumers
(B) Food Investors
(C) Food gathers
(D) Food producers


Q2. For what purpose were the stone tools used?

(A) To cut meat and bone
(B) To chop fruits and roots
(C) To make spears and arrows
(D) All of these


Q3. Who gives us information about history?

(A) Doctors
(B) Engineers
(C) Psychologists
(D) Archaeologists


Q4. A number of things of same kind growing closely (very neatly) are called

(A) Collection
(B) Combination
(C) Cluster
(D) Connection


Q5. In the ancient times tools were made up of which material?

(A) Stone
(B) Wood
(C) Bone
(D) All of these


Q6. When were the trains used first?

(A) 200 years ago
(B) 250 years ago
(C) 150 years ago
(D) 300 years ago


Q7. Old stone age began _ years ago.

(A) 2.5 million
(B) 4.5 million
(C) 5.5 million
(D) 3.5 million


Q8. Why did hunter-gatherers move from one place to other place?

(A) In search of food
(B) In search of shelter
(C) In search of water
(D) All of the above


Q9. Why did hunter-gatherers move from place to place?

(A) In search of food
(B) In search of shelters
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q10. Tools of early man were made of

(A) Gold
(B) Copper
(C) Stone
(D) Soil


Q11. In which state eggs of Ostrich were found?

(A) Kurnool
(B) Maharashtra
(C) Delhi
(D) Chennai


Q12. Stone age is divided into

(A) Three periods
(B) Two periods
(C) Five periods
(D) Four Periods


Q13. Who had found the things which were made and used by the hunters?

(A) Astrologists
(B) Archaeologists
(C) Psychologists
(D) None of these


Q14. What material was used by the earlier people?

(A) Stone
(B) Wood
(C) Bone
(D) All of the above


Q15. Habitation are the site where

(A) People live
(B) People make stones
(C) People play
(D) People make paintings


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(D)
3(D)
4(C)
5(D)
6(C)
7(A)
8(D)
9(C)
10(C)
11(B)
12(A)
13(B)
14(D)
15(A)

Leave a Comment