MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which of the two rivers are studied in the Rigveda?

(A) Ganga and Yamuna
(B) Beas and Sutlej
(C) Saraswati and Brahmaputra
(D) All of these


Q2. Sanskrit is part of a family of languages which is known as

(A) Indo-European
(B) Indo-China
(C) Indo-Russian
(D) Indo-Dravin


Q3. Which of these does not comes under the Veda?

(A) Rig
(B) Atharva
(C) Sam
(D) Puran


Q4. When was the Rigveda written?

(A) About 3500 years ago
(B) About 1000 years ago
(C) About 500 years ago
(D) About 1500 years ago


Q5. How many types of Vedas are there

(A) 3
(B) 1
(C) 4
(D) 2


Q6. Inamgaon is situated on the river Ghod which is tributary of:

(A) Bhima
(B) Ravi
(C) Vias
(D) Ganga


Q7. Which of the following is the oldest Veda?

(A) Samaveda
(B) Yajurveda
(C) Rigveda
(D) Atharvaveda


Q8. Stone circles or boulders on the surface were used to cover the

(A) All of these
(B) Burial places
(C) House
(D) Port holes


Q9. Where was the head of the dead laid at the burials found at Inamgaon?

(A) East
(B) West
(C) North
(D) South


Q10. Who is the ‘god of fire’ according to Rigveda?

(A) Agni
(B) Indra
(C) Soma
(D) None of these


Q11. A popular drink __ was prepared from milk and juice of a rare plant that grew on the mountains

(A) Butter
(B) Soma
(C) Sura
(D) Ghee


Q12. On which bark was the Rigveda written?

(A) Neem Bark
(B) Cinkona Bark
(C) Tulsi Bark
(D) Birch Bark


Q13. Later Vedic period is known as

(A) Hymns age
(B) Yajna age
(C) Epic age
(D) Songs age


Q14. Stone boulders used to mark burial sites are known as:

(A) Microliths
(B) Megaliths
(C) Macroliths
(D) None of these.


Q15. Where is birch bark found? In.

(A) Maharashtra
(B) Pune
(C) Delhi
(D) Kashmir


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(A)
3(D)
4(A)
5(C)
6(A)
7(C)
8(B)
9(B)
10(A)
11(B)
12(D)
13(C)
14(B)
15(D)

Leave a Comment