MCQ Questions for Class 6 History Chapter 6 Kingdoms, Kings and an Early Republic with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Who were poor?

(A) Brahmins
(B) King
(C) Farmers
(D) Traders


Q2. Magadha and _ are examples of monarchical mahajanapadas

(A) Shakyas
(B) Lichchhavis
(C) Vajji
(D) Vatsa


Q3. Who were considered as untouchable in Varna system’?

(A) Brahmins
(B) King
(C) Shudras
(D) Women


Q4. Where is Hastinapur located?

(A) Near Delhi
(B) Near Mumbai
(C) Near Meerut
(D) Near Agra


Q5. __ had a large deposits of iron-ore

(A) Malla
(B) Vajji
(C) Magadha
(D) Ujjayini


Q6. Who were the people who studies the Vedas, performed sacrifices and received gifts?

(A) Brahmins
(B) King
(C) Janas
(D) Merchant


Q7. How did men become rulers around 3,000 years ago?

(A) By choosing rulers by voting
(B) By ashvamedha yajna
(C) None of these
(D) Both (A) and (B)


Q8. How much of the produce was collected as tax

(A) one-third part
(B) one-fifth part
(C) one-sixth part
(D) half part


Q9. Which animal was let loose in Ashvamedha?

(A) Cow
(B) Horse
(C) Elephant
(D) Buffalo


Q10. They allowed to pass ‘horse’. What did it mean?

(A) They accepted the raja was stronger
(B) They accepted the raja was weaker
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q11. Classification of society into four groups on the basis of their occupation is called

(A) Vajja
(B) Vista
(C) Varna
(D) Vedas


Q12. Where is Purana Qila situated?

(A) Delhi
(B) Agra
(C) Kolkata
(D) None of these


Q13. Which among the following is not capital of big cities of that period

(A) Pawa
(B) Champa
(C) Rajgriha
(D) Anga


Q14. How much of the produce was collected as tax

(A) one-third part
(B) one-fifth part
(C) one-sixth part
(D) half part


Q15. About 2,500 years ago what turned into Mahajanapadas?

(A) Ordinary janapadas
(B) Important janapadas
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(D)
3(C)
4(C)
5(C)
6(A)
7(B)
8(C)
9(B)
10(A)
11(C)
12(A)
13(D)
14(C)
15(B)

Leave a Comment