MCQ Questions for Class 6 History Chapter 7 New Questions and Ideas with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Where did Buddha go to teach first time?

(A) Ringas
(B) Sikar
(C) Sarnath
(D) All of these


Q2. Where is Kusinara at present

(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Gujarat
(D) Andhra Pradesh


Q3. Mahavira was the prime of:

(A) Magadha
(B) Kalinga
(C) Lichchhavi
(D) Kusinara


Q4. Who thought that people should be kind and respect others?

(A) Gautam Buddha
(B) Bheronath
(C) Shiva
(D) Barhama


Q5. How many paths have been suggested by Buddha

(A) Two fold path
(B) Eight fold path
(C) Four fold path
(D) Three fold path


Q6. Valabhi is situated in the state:

(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Delhi
(D) Jammu and Kashmir


Q7. When was Gautam Buddha born?

(A) About 3,000 years ago
(B) About 2,500 years ago
(C) About 1,500 years ago
(D) About 1,000 years ago


Q8. The word Jaina comes from the term

(A) Jana
(B) Jinaya
(C) Jina
(D) Jain


Q9. Who went to Gautam Buddha for saving life of her son?

(A) Ahiliya
(B) Mahavira
(C) Kisagotami
(D) Sita


Q10. What was the early name of Gautam Buddha?

(A) Sidhartha
(B) Ashoka
(C) Mahavira
(D) Parsvanatha


Q11. Some Zoroastrians migrated from Iran and settled down in the coastal towns

(A) Gujarat and Rajasthan
(B) of Gujarat and Maharashtra
(C) Rajasthan and Maharashtra
(D) Punjab and Gujarat


Q12. Who is famous tirthankara of Jains?

(A) Lord Krishna
(B) Lord Shiva
(C) Lord Mahavira
(D) Lord Mahesh


Q13. Buddha belonged to a small Gana known as the __.

(A) Thirteen
(B) Sakya gana
(C) Eleven
(D) Fourteen


Q14. The Prakrit spoken in Magadha was known as:

(A) Prakriti
(B) Magadhi
(C) Magadh’s Prakrit
(D) None of these


Q15. What does upanishad literally mean?

(A) Approaching and sitting near
(B) Go far away
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(A)
3(C)
4(A)
5(B)
6(A)
7(B)
8(C)
9(C)
10(A)
11(B)
12(C)
13(B)
14(B)
15(A)

Leave a Comment